450 doden in tweede week van december dan verwacht | Nu

In de week van 7-13 december stierven naar schatting 3.550 mensen, dat is 450 meer dan de gebruikelijke tijd van het jaar. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) Vrijdag. Het dodental is een week geleden meer dan vijftig, met 3.494 doden. Statistieken benadrukken dat het sterftecijfer in de Nederlandse winter altijd wat toeneemt.

Sinds de laatste week van september zijn volgens het Federal Bureau of Statistics 5.300 mensen meer gestorven dan verwacht. Volgens statistiek Nederland komt dit overeen met de tweede coronagolf.

In de eerste twaalf weken van de tweede golf, in de 39e tot 50e week van dit jaar, stierven 5.300 meer mensen dan verwacht in deze periode. Dit heet overmatige dood.

Volgens de statistieken zijn er vorige week in Nederland meer mannen dan vrouwen overleden, al zijn er meer oudere vrouwen dan mannen. Dit was significant tijdens de eerste golven, met een hoog sterftecijfer van 38 procent voor mannen en 29 procent hoger dan normaal voor vrouwen in dezelfde periode.

Tijdens de eerste golf van corona-epidemie (9 maart – 4 mei) was dit extra sterftecijfer significant hoger, geschat op bijna 9.000. Het CBS weet zeker dat van maart tot en met juni dit jaar zo’n 10.000 mensen zijn overleden aan de gevolgen van COVID-19. De overtollige sterfgevallen gemeten tijdens de eerste coronagolf suggereren dus dat ze de oorzaak zijn van het coronavirus.

READ  Memphis geeft oranje complimenten: 'Ik weet niet hoe vaak ik werd geschopt'
Written By
More from Arzu

Advocaat wil nu dat Finoord verstandig speelt in ‘worst case scenario’

Dick Advocate maakt zich zorgen over het veld waarop Finord donderdag zal...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *