Amerika stemt: wordt het gepast? Trump toch? Wanneer weten we dat?

1. Hoe lang kun je stemmen?

Nee Zal variëren op basis van staat. Het eerste Amerikaanse stembureau sluit om middernacht (Nederlandse tijd). Maar de meeste stembureaus zijn op woensdag gesloten van 02.00 uur tot 15.00 uur.

Er is maar één belangrijk verschil met eerdere verkiezingen: door het coronavirus stemmen meer Amerikanen per post dan ooit tevoren. In sommige staten kan het stemmen per post dus dagen duren.

Natuurlijk kun je in de helft van de vijftig Amerikaanse staten tot vandaag nog per post stemmen. Dit geldt ook voor enkelen Swing staten, Omdat het nog niet bekend is wie in deze staten zal winnen, zijn ze belangrijk tot het einde.

2. Wie kan stemmen?

Elke Amerikaan van 18 jaar of ouder. Er zijn er meer dan 257 miljoen, maar ze mogen niet allemaal stemmen. Omdat u in de meeste staten uw burgerrechten – inclusief stemrecht – verliest als zich een ernstig misdrijf voordoet. Er zijn bijvoorbeeld minder dan 240 miljoen Amerikanen om te stemmen bij deze verkiezingen. Ook moet een Amerikaan zich als kiezer registreren, wat niet voor iedereen is weggelegd.

Ook wordt niet iedereen getoond. De opkomst bij de laatste verkiezingen was wisselvallig Ongeveer 60 procent. Maar de opkomst van dit jaar zal waarschijnlijk hoger zijn als gevolg van vervroegde stemmingen. Meer dan 95 miljoen Amerikanen leken maandag al te hebben gestemd, waarvan meer dan 60 miljoen per post. Een nieuwe post.

3. Hoe wordt de winnaar bepaald?

In de Verenigde Staten heeft een president geen meerderheid van alle stemmen nodig. We hebben bijvoorbeeld gezien dat president Donald Trump (2016) en George W. Bush (2000) nationaal minder stemmen kregen en toch president werden.

READ  ADO wijst tegen Heeranveen aan als Kishna, VVV en PEC in balans zijn | Nu

Omdat een Amerikaanse president niet rechtstreeks door het volk wordt gekozen, maar door het kiescollege. Alle vijftig staten, inclusief het federale district waarin de hoofdstad Washington is gelegen, kunnen een bepaald aantal leden bijdragen aan dit kiescollege, afhankelijk van hun aantal.

Die leden worden ‘kiezers’ genoemd en er zijn in totaal 538 mensen. De winnaar van de presidentsverkiezingen heeft een meerderheid nodig in het kiescollege. Kortom, degene die de eerste van de 270 verkiezingsstemmen krijgt, wint.

Het principe van ‘first-past-the-post’ is van toepassing, met andere woorden, wie – hoe klein ook – een meerderheid krijgt in een bepaalde staat, wint onmiddellijk alle kiezers in die staat. Alleen kiezers in Nebraska (5 kiezers) en Maine (4 kiezers) zijn verdeeld.

4. Op welke staten moet ik me concentreren?

In de meeste staten is het vrijwel zeker wie zal winnen. Denk aan Californië, New York en Oregon (Democraat voor Biden) of Kansas, Oklahoma en Alabama (Republikein voor Trump). Verwacht hier geen verrassingen.

Hoe anders is het Swing statenHet is nog niet duidelijk of Trump of Biden hierin een meerderheid zullen krijgen. Dit zijn de staten waar beide staten tot de laatste minuut krachtig campagne voerden en miljoenen verspreidden voor verkiezingszetels. Er zijn kleine en grote schommelposities, waarvan er zeven op voorhand belangrijk blijken te zijn (zie grijs kader).

Maar er zijn twee staten die we echt in de gaten moeten houden, zegt de in New York gevestigde verslaggever Eric Mouth. Florida is van oudsher de staat van de winnaar, en deze keer kan het die rol opnieuw spelen. Zonder Florida zou het moeilijk zijn om Trump te verslaan. Eerder verraste het velen. De vraag is of hij deze gigantische staat bewoond kan houden door zoveel blanke arbeiders.

READ  Door disfunctie zijn voor het eerst meer dan 11.000 coronabesmettingen gemeld Huiselijk

Belangrijk Swing staten Groot tot klein (aantal kiezers + verwacht tijdstip voorlopige beslissing in Nederland)

  • Florida (29 kiezers – 14.00 uur)
  • Pennsylvania (20 verkiezingsstemmen – waarschijnlijk na 18.00 uur)
  • Ohio (18 verkiezingsstemmen – kan enkele dagen duren)
  • Michigan (16 stemmers – mogelijk alleen vrijdag)
  • Noord Carolina (15 verkiezingsstemmen – 13:30 uur)
  • Arizona (11 verkiezingsstemmen – 15.00 uur)
  • Wisconsin (10 verkiezingsstemmen – pas na 10.00 uur)

5. Stemt alleen op de president?

Nee. We mogen niet vergeten dat naast hun president ook Amerikanen op het Congres stemmen. Zo stemmen alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden – vergelijkbaar met ons Huis van Afgevaardigden – voor een derde van de 100 zetels in de Senaat, de Amerikaanse variant van onze Senaat.

Mautan: “Als de Democraten de vier Senaatszetels winnen die nog steeds door Republikeinen worden bezet, hebben ze een meerderheid in de Senaat. Ze kunnen de agenda uitvoeren die president Biden bepleit. Brengt het onder zijn controle. “

6. Wanneer kunt u RDL New verwachten?

We zijn nu elke minuut online Met ons liveblog Met het meest recente nieuws. U kunt de hele nacht op deze site zien waar u heen gaat.

Woensdagochtend is er een extra live-uitzending op RDL4. Peter van Jadelhoff staat vooraan in het scherm met de resultaten, terwijl Eric Mouth in het Witte Huis in Washington D.C. is terwijl Trump en Ruben Letter Biden in de staat Delaware wonen. Daardoor bevindt verslaggever Madi Bremer zich ook in de belangrijke staat Florida.

U kunt vanaf 9.15 uur terecht bij RDL Z. Op dat kanaal is er een live uitzending met de Amerikaanse expert Ruth Oldenseel en econoom Philip Marie, gepresenteerd door Carion Den Howe.

READ  Winkels in het centrum van Rotterdam sluiten zaterdag, 'te druk' in Amsterdam | Huiselijk

Written By
More from Arzu

Eerste officiële bezoek aan Emirates Israel

Voor het eerst bezoekt een officiële delegatie uit de Verenigde Arabische Emiraten...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *