Antwoorden op de meest prangende coronavragen die u heeft na de persconferentie | Nu

Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jong (volksgezondheid) hielden dinsdagavond een persconferentie waarin diverse versoepelingen werden aangekondigd en de datum van het dragen van het mondmasker in openbare binnenruimtes wordt verplicht. In dit artikel geven we antwoord op veelgestelde vragen op onze antwoordsite NUjij.

Kan ik groepslessen geven in sportscholen of niet?
Ja, groepslessen beginnen opnieuw. De lessen werden opgeschort, maar premier Rutte en minister de Jonke hadden geen reden om de “moeilijke houdbaarheidsdatum” uit te stellen.

Moeten mondmaskers worden gedragen in kerken en theaters, en wordt dit gepraktiseerd?
Tijdelijke maatregelen vereisen mondkapjes in theaters, winkels, musea en horecagelegenheden vanaf december, wanneer de wet COVID-19 van kracht wordt. Over de noodzaak van verhulling in kerken is nog niets bekend, maar het kabinet geeft aan aanvullende informatie te verstrekken.

Bedrijven kunnen zichzelf activeren vanaf december, maar agenten en boa’s kunnen vanwege wettelijke vereisten strikt worden gereguleerd.

Waarom neemt Nederland ontspanningsmaatregelen als zijn buren opgesloten zitten?
Het beleid van landen is niet echt met elkaar te vergelijken omdat elk land heel anders is. Daarnaast heeft elk land gekozen voor een andere aanpak tegen het coronavirus. Zo neemt Duitsland diverse maatregelen sneller dan Nederland omdat de oosterburen zich richten op andere kenmerken van de epidemie.

Mogen er vanaf donderdag meer dan dertig mensen naar de uitvaart?
Ja. Er kunnen maximaal 100 personen de uitvaart bijwonen. Er passen maximaal dertig mensen in andere binnenruimtes waar bestaande kunnen zitten.

Waarom houdt de overheid zich niet strikt aan de zelf ontwikkelde roadmap?
Volgens premier Rutte was de routekaart niet bedoeld om “voor elk pakket een perfect moment te bepalen”. Rudd zegt dat als je de routekaart op de voet volgt, er tot half januari niets mogelijk is. “Het is niet nodig.”

READ  Het Ajax van CL Yardstick: meer waard dan Porto en meer ervaren dan Atlanta | Nu

Hoe zit het met de wettelijke beperkingen op de noodzaak van een masker, en hoe houdt de actie verband met het gedeeltelijke verbod op de wet op gezichtsbedekkende kleding?
Zoals premier Rutte het proces eerder noemde, moest de “belemmering van de wet” door het kabinet worden opgelost voordat de mondbedekkingsplicht in werking kon treden. Het is niet duidelijk welke stappen zijn ondernomen.

Aanvullende informatie over hoe de maskers zichtbaar moeten zijn en alle plaatsen waar de maskers moeten worden gedragen, wordt gevolgd.

Er is een negatief reisadvies: waarom mogen Belgen en Duitsers naar Nederland komen?
Voor het grensvervoer heeft het kabinet een bijzondere positie gereserveerd. Studenten en mensen die voor hun werk de grens moeten oversteken, kunnen dat zonder extra moeite, zo luidt het argument. Het plannen van ongewenste uitstapjes over de grens zoals winkelen wordt niet aanbevolen door Nederland, Duitsland en Belgiƫ.

Hoeveel mensen mogen er in de auto? Is het veranderd?
Dinsdagavond zeiden premier Rutte en Corona-premier de Jonke dat het landhuis weer kan worden gevormd in groepen van vier met verschillende woningen, terwijl drie gasten thuis worden uitgenodigd. Er wordt niets gezegd over hoeveel mensen er in een auto mogen zitten.

Wat is een openbare binnenruimte en geldt de regel als iemand zich niet binnen die ruimte beweegt?
Het kabinet bestaat onder meer uit winkels, scholen, supermarkten, musea, restaurants en theaters gemeten onder openbare interieurs, dus plekken waar mensen vrij rond kunnen lopen. Het kabinet wil binnenkort meer informatie vrijgeven over verplichte mondkapjes.

Momenteel is het dringende advies om het masker regelmatig te dragen. Deze regel verandert niet door de invoering van een nationale heffing.

READ  'Een miljoen mensen ouder dan 60 zijn niet op de hoogte van driemaandelijks hartfalen'

Ik heb astma, kan mondmasker niet altijd verdragen, wat moet ik doen?
De overheid zegt dat het dragen van een mondmasker niet altijd mogelijk is, bijvoorbeeld om medische redenen. Een uitzondering wordt daarom gemaakt voor degenen die door (zichtbare of onzichtbare) handicap geen mondmasker kunnen dragen.

In hoeverre is de daling van de coronacijfers te verklaren door de inzet van commerciƫle testlaboratoria?
Kortom, het is niet duidelijk. Zakelijke coronatestaanbieders moeten positieve coronatests melden aan GGT’s, maar eerder onderzoek Een vandaag Het was nog niet centraal georganiseerd en het proces bleek lastig.

Written By
More from Arzu

‘Hij doet het daar al een tijdje goed’

Vrijdag 6 november 2020 07:12 Trainer John van den Brom FC Het...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *