Berlin Airport is heropend na negen jaar van fouten en schandalen

Waarom duurde het zo lang? Accumulatie van fouten en corruptie. Kort voor het eerste geplande lanceerfeest in 2012 werd een van de grootste fouten ontdekt: de brandblusinstallatie werkte niet. Bij brand moet rook ontsnappen via de ondergrondse gangen, maar het werkt niet. De automatische deuren gingen niet open en de kabels waren defect. Tienduizenden kilometers kabel moesten worden verplaatst en vervangen. De installatie werd omgedoopt tot ‘Monster’.

Omdat de bouw langer duurde dan gepland, moesten sommige dingen worden vervangen voordat ze in gebruik konden worden genomen. P.E.R. kreeg van Der Spiegel de bijnaam ‘Nieuwbouwvernietiging’. Zelfs nu nog is niet alles op de luchthaven ‘modern’. Zo draaien sommige besturingssystemen op Windows XP, software die al jaren niet meer wordt ondersteund en zijn informatieschermen bijvoorbeeld voor de huidige standaarden te klein.

Tijdens de bouw van de BER werden de plannen voortdurend bijgesteld. De luchthaven moest steeds groter worden om de constante stroom toeristen naar Berlijn op te vangen. Er wordt al lang gevreesd dat het te klein zal zijn als de luchthaven opengaat. Maar toen kwam de corona. In 2020 is het aantal passagiers bijgesteld naar 37 à 10 miljoen. De Duitse Luchtvaartvereniging verwacht dat het luchtverkeer binnen vier jaar weer op het oude niveau zal terugkeren.

Faillissement van de eerste check-in

Veel succes met het ongeval? Niet echt. Omdat passagiers – en dus inkomen – hard nodig zijn. De luchthaven heeft een enorme schuldenlast. In die jaren van niet-vliegen gingen de kosten door. Een ongebruikte luchthaven kost miljoenen per maand. Als de regering niet met honderden miljoenen had ingegrepen, zouden ze failliet zijn gegaan voordat ook maar één passagier op de proef was gesteld. Deskundigen vragen zich af of BER ooit winst zal maken.

READ  Dumfries roept nog steeds op voor Oranje, ziek Ihtaren-rapport | Nu

Ondanks het pijnlijke vroege stadium was de opening voor de Duitse hoofdstad een onvergetelijk feit. Dat zou het grootste feest worden: een tentoonstelling, met 750 gasten uit binnen- en buitenland, vuurwerk. Maar ook dat gaat niet door. Het openingsfeest is afgelast vanwege Corona.

Written By
More from Arzu

Ajax: “Ze zijn vreselijk” | Nu

De recordzege van Ajax zaterdag bij VVV-Wenlow is ook in andere landen...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *