Britse hoge adviseur Cummings kondigt vertrek voor Kerstmis aan | Nu

Dominic Cummings, hoofdadviseur van de Britse premier Boris Johnson, heeft donderdagavond zijn ontslag bevestigd. BBC nieuws. Volgens Cummings had zijn vertrek niets te maken met interne conflicten binnen het Britse kabinet.

De positie van Cummings in het VK is de afgelopen dagen gespeculeerd, na het aftreden van communicatiechef Lee Cain eerder deze week na berichten over interne conflicten in het Britse kabinet.

Tegen BBC nieuws Cummings zegt dat zijn vertrek niet relevant is. “Geruchten dat ik heb gedreigd af te treden, zijn verzonnen”, zegt hij. Volgens een topadviseur had hij zijn vertrek in januari al aangegeven in een blogpost. In die blogpost zei hij dat hij zichzelf tegen het einde van 2020 “grotendeels” wilde ontslaan in het Britse kabinet.

Cummings heeft de afgelopen jaren een sleutelrol gespeeld in de Brexit-campagne van premier Johnson. Cummings bedacht de slogan samen met de rest Neem dan het heft in handen (controle heroveren), wat leidde tot die campagne.

Na zijn overwinning bij het Brexit-referendum en na de verkiezingsoverwinning van Johnson werd Cummings door de premier meegenomen naar Downing Street 10, waar hij veel invloed heeft, vooral op de achtergrond.

Cummings overtrad de coronaregels

In mei van dit jaar werd Cummings in maart beledigd nadat bleek dat hij de sluitregels had overtreden. De topconsulent reisde 400 kilometer naar zijn woonplaats Durham in het noorden van Engeland, waar zijn vrouw duidelijke tekenen vertoonde dat ze al positief getest was op het coronavirus.

Destijds mochten degenen in het VK alleen anderen zien voor essentiƫle hulp. Cummings voerde aan dat ze hulp van ouders nodig had bij het opvoeden van haar kinderen.

READ  'Ethiopische Tigre-raketten afgevuurd op hoofdstad Eritrea' | Nu

Verschillende Britse politici, waaronder leden van de partij van Johnson, spoorden Cummings aan om te vertrekken, maar na gesprekken met een adviseur van de Britse premier besloot hij dat hij kon blijven.

Cummings “handelde verantwoordelijk, in overeenstemming met de wet en eerlijk”, zei Johnson. De premier zei dat hij “geen alternatief” had en “de instincten van elke vader en ouder volgde, ik ben niet verantwoordelijk voor hem”.

Written By
More from Arzu

Frank de Boer: ‘Ik vond meer positief dan negatief’ | Amerikaans voetbal

Na 5 minuten spelen stond Nederland met 1-0 achter en leek de...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *