Cubaanse kunstenaars blijven zich verzetten tegen de arrestatie van collega’s

In de Cubaanse hoofdstad Havana protesteerden vrijdag tientallen muzikanten, artiesten, journalisten en intellectuelen bij het Ministerie van Cultuur. Volgens Reuters hebben meer dan 150 mensen zich verzameld in deze zeldzame strijd tegen het regime. Demonstranten vestigden de aandacht op de benarde situatie van veertien journalisten en kunstenaars die de vorige dag waren gearresteerd.

Van de gearresteerde demonstranten waren er vijf aan het vasten om de Cubaanse rapper Denise Solos te bevrijden. Hij werd eerder deze maand gearresteerd na een confrontatie met de politie. Volgens Solas is de politie zijn huis binnengekomen zonder een huiszoekingsbevel. De rapper is veroordeeld tot acht maanden cel.

Sindsdien vestigen collega-kunstenaars de aandacht op zijn situatie en vrijheid van meningsuiting. Ze zijn verenigd in wat bekend staat als de San Isitro-beweging. De beweging bestaat al een tijdje en noemt het een criticus van de communistische regering van Cuba.

‘Social Media Flat’

Veertien San Isitro-leden zijn donderdagavond gearresteerd. Ze waren verzameld in een huis in het oude gedeelte van Havana. Volgens ambtenaren was dit een overtreding van de coronaregels, waardoor de menigte uit elkaar moest gaan.

Sommige Cubanen vertelden Reuters dat sociale-mediasites in een land waar de staat het monopolie op telecommunicatie heeft, kort na de arrestatie niet toegankelijk waren. Dit is volgens hen gedaan om te voorkomen dat het nieuws van de overval wordt gedeeld.

Edwin Coopman, een Latijns-Amerikaanse journalist, beschrijft de protesten in Havana als “zeer uitzonderlijk”. Op de NOS-radioshow Met het oog op morgen In een communistisch land zijn er vaak demonstraties van individuen, “maar tientallen artiesten, journalisten en muzikanten zijn niet samen”, zei hij.

READ  Mbappé | PSG heeft nu pijn tegen Monaco na doelpunten van

Mensenrechten

Ambassadeur Bahia Tahsib van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken bezorgd is over de mensenrechten in Cuba. Het ministerie heeft de Cubaanse regering opgeroepen de vrijheid van meningsuiting en het recht om te protesteren te respecteren.

Tahsib-lai zei op Twitter dat willekeurige arrestaties ook moeten worden vermeden:

Written By
More from Arzu

‘Gigantisch’ koraal ontdekt door het Great Barrier Reef in Australië | Nu

Australische wetenschappers hebben een 500 meter hoog koraalrif ontdekt op het Great...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *