De belangrijkste informatie over het moderne vaccin in één oogopslag | Nu

Het moderne vaccin is het tweede vaccin dat is goedgekeurd voor gebruik binnen de Europese Unie. Dit vaccin beschermt u tegen COVID-19. Hierover moet u meer weten.

Hoe beschermt dit vaccin mij tegen COVID-19?

Het Moderna-vaccin is voor 94 procent effectief. Dit betekent dat slechts zes op de 100 mensen die COVID-19 krijgen, na vaccinatie ziek worden.

Dit vaccin beschermt ouderen en mensen met een hoog risico op ernstige COVID-19, zoals diabetici.

Hoe lang werkt het vaccin?

De Drug Assessment Board (MEP) zegt dat het vaccin minstens twee tot drie maanden goed zal werken. Het vaccin zal dan naar verwachting lange tijd blijven werken. Met absolute zekerheid kunnen we dit niet zeggen, want de grote groepen die dit vaccin drie maanden geleden hebben gekregen, zijn er nog niet.

Op welk punt werkt dit vaccin?

De effectiviteit van het moderne vaccin is niet 94 procent onmiddellijk na het voltooien van één injectie. Het vaccin bestaat uit twee doses die met tussenpozen van 28 dagen worden toegediend. De bovengenoemde werkzaamheid is van toepassing vanaf de zevende dag na de tweede dosis.

Dit betekent niet dat u pas een week na de tweede dosis baat zult hebben bij dit vaccin. Na de eerste dosis begint uw lichaam onmiddellijk antistoffen aan te maken die het coronavirus kunnen neutraliseren (als u het opmerkt). Dit kan enige tijd duren, maar de verwachting is dat het vaccin twee weken na de eerste vaccinatie enige bescherming biedt tegen COVID-19. De veiligheid verbetert na de tweede dosis.

Kan het coronavirus na vaccinatie worden verspreid?

We weten hoe effectief dit coronavaccin is bij het voorkomen van ziekten, maar we weten nog niet in hoeverre dit vaccin kan voorkomen dat iemand het coronavirus verspreidt. Volgens Fritz Rosenthal, hoogleraar Klinische Epidemiologie aan het LUMC, zullen goedgekeurde coronavaccins je kansen op verspreiding van het coronavirus vrijwel zeker verkleinen.

READ  Geldoman trekt bij Zero de roze trui uit, maar ziet Hindley en Geogen Hart naderen | Nu

Wat zijn de belangrijkste bijwerkingen?

De onderstaande tabel laat zien hoe vaak vaak voorkomende bijwerkingen zoals hoofdpijn optreden na vaccinatie. Deze bijwerkingen treden meestal op binnen twee dagen na vaccinatie. Gevaccineerde personen lijden meestal een tot drie dagen. Er zijn geen aanwijzingen dat dit vaccin ernstige bijwerkingen veroorzaakt.

Hoe zit het met zeldzame bijwerkingen?

Het vaccin van Moderna is op meer dan 15.000 mensen getest voordat het werd goedgekeurd. Hierdoor kennen we de algemene en iets minder vaak voorkomende bijwerkingen van dit vaccin. Volgens het CBG is de kans op onbekende bijwerkingen klein, maar niet nul. Daarom wordt er meer onderzoek gedaan nadat dit vaccin is goedgekeurd.

Dit vaccin is op niemand van toepassing?

Het moderna-vaccin is goedgekeurd voor gebruik bij mensen ouder dan 18 jaar. De reden dat dit vaccin niet is goedgekeurd voor kinderen, is dat het vaccin nog niet is onderzocht bij kinderen. Bovendien wordt het vaccin niet aanbevolen voor mensen die allergisch zijn voor een van de componenten van het vaccin. Je kunt materialen gebruiken Hier Er achter komen. Als u niet weet of u allergisch bent voor een van de ingrediënten, raadpleeg dan uw apotheker of arts.

Het RIVM adviseert zwangere vrouwen zich pas te laten vaccineren als ze zwanger zijn geworden. Er is weinig onderzoek gedaan naar de impact van dit vaccin op de zwangerschap. Dierstudies hebben nog geen aanwijzingen gevonden dat het vaccin onveilig is voor zwangere vrouwen.

De volgende groepen zijn niet verplicht om het vaccin te promoten, maar het wordt aanbevolen om vóór vaccinatie een arts te raadplegen:

  • Bloedverdunnende personen.
  • Mensen die immuungecompromitteerd zijn door ziekte of bepaalde medicijnen.
  • Degenen die in het verleden een ernstige allergische reactie hebben gehad na vaccinatie.
READ  Benoemt Jumo Rocklik tot Tourleider, 'in een vrije rol bij Dumoulin en Kruiswijk'

Er zijn verschillende redenen om bij bovenstaande groepen vooraf een arts te raadplegen. Bij mensen die bijvoorbeeld bloedverdunner gebruiken, is het belangrijk om met een trombosedienst te overleggen wanneer u zich moet laten vaccineren.

Hoe werkt dit vaccin?

Het vaccin voor moderna wordt het MRNA-vaccin genoemd. Dit betekent dat het genetische informatie (MRNA) bevat. Deze genetische informatie zorgt ervoor dat een klein deel van het coronavirus in het lichaam wordt aangemaakt. COVID-19 kun je hier niet krijgen, maar het traint wel je immuunsysteem. Deze oefening zorgt ervoor dat je van het coronavirus af kunt komen zodra je ermee in aanraking komt.

Zodra er stukjes van het coronavirus zijn gevormd, wordt het vaccin snel door het lichaam afgegeven Gesloopt. In tegenstelling tot de verschillende berichten op Facebook en Twitter, kunnen deze vaccins uw DNA niet veranderen.

Wat te doen als het coronavirus verandert?

Het coronavirus verandert voortdurend. De meeste van deze veranderingen hebben geen invloed op de effectiviteit van coronavaccins zoals Moderna. Maar het vaccin tegen sommige (toekomstige) stammen van het coronavirus is iets minder effectief.

Daarom wordt het moderne vaccin momenteel bestudeerd om ervoor te zorgen dat het even effectief is in Britse en Zuid-Afrikaanse variëteiten. Er zijn nog geen aanwijzingen dat het vaccin bij deze typen minder goed werkt.

Als u wordt opgeroepen voor een vaccinatieafspraak, stel deze vragen dan aan uw arts als u medische vragen heeft, bijvoorbeeld als u een immuunstoornis of een ernstige allergie heeft.

Written By
More from Arzu

Djokovic steunt Sverre, beschuldigd van mishandeling: “Hij kan met me praten” | Nu

Novak Djokovic gaf vrijdagavond een hart aan Alexander Sverre. De Duitser staat...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *