Democraten landen in een laatste dubbele poging om Trump de schuld te geven, maar de kansen op overwinning zijn klein

President Donald Trump met zijn gezin na de aanbevolen toespraak op de binnenplaats van het Witte Huis op 27 augustus 2020.Veldchip Somodevilla / Getty

Democraten in het Congres hebben maandag formeel een laatste dubbele poging gelanceerd om president Donald Trump af te zetten. Ze hebben een laatste waarschuwing afgegeven aan vicepresident Mike Pence om Trump gediskwalificeerd te verklaren, en als Pence hier niet aan voldoet, hebben ze via parlementaire kanalen een aanklacht ingediend waarin ze Trump beschuldigen.

Trump heeft volgens de Democraten “hoogverraad gepleegd om aan te zetten tot geweld tegen de Amerikaanse regering”.

De kans dat een van deze inspanningen slaagt, is klein. Pence heeft er al op gewezen dat hij weinig interesse heeft getoond in de lancering van het 25e amendement, dat de president de kans zou geven om zichzelf commercieel incompetent te verklaren als een meerderheid in zijn kabinet dat ziet. De tweede optie, een aanklacht, lijkt onvoldoende steun te krijgen van Republikeinen in de Senaat om Trump te verdrijven.

In feite hebben veel Republikeinen, inclusief degenen die dit weekend zijn beschuldigd, de Democraten ervan beschuldigd verdeeldheid te zaaien door de president onder druk te zetten om af te treden.

Eén aanklacht zou echter kunnen leiden tot een referendum dat Trump verbiedt opnieuw president te worden. Democraten hebben hiervoor geen Republikeinse steun nodig, aangezien een gewone meerderheid in de Senaat zou volstaan ​​(een tweederde meerderheid is nodig om de president af te zetten).

Stem dinsdag al

Het tweeledige democratische beleid krijgt de komende dagen al vorm in de Tweede Kamer. Dinsdag riep een referendum Pence op om onmiddellijk zijn kabinet bijeen te roepen en het geschokte land duidelijk te maken wat hij ronduit wist: de taken en macht van zijn operatie die de president niet met succes kon uitvoeren. ” In een verklaring op maandag zei democratische leider Nancy Pelosi dat Pence 24 uur de tijd zou hebben om dit te doen. Dat betekent dat het tweede nummer op woensdag al kan veranderen: de lading.

Pelosi berispte maandag Republikeinen voor het blokkeren van een praktijk in het Huis van Afgevaardigden die Pence onmiddellijk had kunnen oproepen om het 25e amendement te gebruiken. Republikeinse vertegenwoordigers hebben een wetsvoorstel ter bescherming van de Verenigde Staten afgewezen, waardoor de president zijn ongecontroleerde, onstabiele en verwarrende aansporing kan voortzetten. Deze medeplichtigheid is een gevaar voor de Verenigde Staten, erodeert onze democratie en moet worden gestopt. ”

Charge: vergelding en preventie

Een aanklacht – dat wil zeggen een parlementaire aanklacht tegen de president – slaagt vaak. Maandag zei Politico, een bekende website in het algemeen, een meerderheid te hebben in het voordeel van de Tweede Kamer. Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat een president twee keer is aangeklaagd.

Net als bij normale strafrechtelijke procedures, is het gebruik van die aanklacht tweeledig: gedeeltelijk is het vergelding, het verantwoordelijk houden en gedeeltelijk voorkomen, zodat Trump het niet kan herhalen.

Trump is beschuldigd van “het aanzetten tot een opstand” die het Capitool binnenviel, schade aanrichtte, politieagenten verwondde en doodde, afgevaardigden en vice-presidenten en bondgenoten bedreigde, en andere gewelddadige, dodelijke en losbandige daden.

Trump zelf werd als volgt geciteerd. In zijn toespraak voor de storm zei hij: “Als je niet hard vecht, heb je niet snel land.” Democraten wijzen er ook op dat Trump de verkiezingsresultaten lang heeft onderschat, waaronder een telefoontje van 2 januari naar Brad Rafensberger, de (Republikeinse) functionaris die verantwoordelijk is voor het tellen van stemmen in Georgië. “Ik wil 11.780 stemmen vinden”, zei Trump, eraan toevoegend dat Rafensberger vervolgd kan worden als hij dat verzoek negeert.

De tekst van de aanklacht verwijst expliciet naar het 14e amendement, een artikel dat is opgenomen in de grondwet na de Amerikaanse burgeroorlog, dat burgers verbiedt om een ​​gekozen ambt te bekleden als ze ‘hebben deelgenomen aan een opstand of opstand’ tegen het land. .

Terugtrekkingsbeweging

Een aanklacht is echter geen precedent. Om dat te laten gebeuren, moet Trump schuldig worden bevonden door een tweederde meerderheid in de Senaat. Hoewel de meeste Republikeinse senatoren er nog niet over hebben gesproken, is het niet bekend of zeventien van hen op dit moment zullen stemmen met vijftig democraten. Er zijn bewegingen en triviale geluiden van terugtrekking in het conservatieve kamp.

Ten eerste vinden de Republikeinen de kwestie niet ernstig genoeg om te voorkomen dat ze een pauze nemen. Nadat de senatoren donderdagochtend vroeg de verkiezingsoverwinning van Joe Biden hadden bevestigd, nadat ze het Capitool hadden aangevallen, kregen ze bijna twee weken verlof: ze zullen pas aanstaande dinsdag terugkeren naar Washington. Om de Senaat toch bijeen te roepen, had de Republikeinse Senaatspresident Mitch McConnell de goedkeuring van 100 leden nodig, schreef hij zaterdag, wat hem ‘onmogelijk’ leek.

Dat wil zeggen, de Senaat zal haar voornemen om een ​​aanklacht in overweging te nemen pas op 19 januari om 13.00 uur kunnen aankondigen – waarna ze volgens de regels van de Senaat nog 24 uur hebben om het te horen.

Dus op 20 januari om 1 uur ‘s nachts, een uur nadat Joe Biden was beëdigd als de nieuwe president. Met andere woorden: Trump kan alleen de schuld krijgen als hij geen president meer is.

Volgens de Republikeinen bleken de aanklacht en de daaruit voortvloeiende ‘afzetting’ bij voorbaat een politieke veroordelingstraject. “In plaats van samen te komen, willen democraten praten over absurde dingen, zoals een president de schuld geven die zelfs negen dagen niet in functie is”, zei senator Marco Rubio, hoewel hij erkende dat de president enige verantwoordelijkheid heeft. Voor de storm op woensdag (hij noemde de stormen ‘wafels’ en ‘gek’). Een andere Republikeinse senator, Roy Blunt uit Missouri, zei dat hoewel Trumps acties “onverantwoordelijk” waren, zijn “persoonlijke mening is dat de president zichzelf niet twee keer in dezelfde hete oven heeft verbrand”. Rick Scott zei dat Trump “zich heeft gecommitteerd aan ordelijke verandering” en dat het tijd is om “verwarrende retoriek aan beide kanten” te vervagen.

Inauguratie Biden

Hoewel twee Republikeinse senatoren (Lisa Murkowski uit Alaska en Pat Doomi uit Pennsylvania) Trump hebben opgeroepen af ​​te treden, blijven ze sceptisch over de beschuldigingen. Doomie, die zaterdag zei dat Trump razend ronddraaide en het ‘onschuldig’ noemde, vertelde de NBC zondag dat de beschuldiging ‘onpraktisch’ was. De gematigde Trump-criticus Adam Kinsinger (Illinois) noemde de praktijk “onverstandig” omdat het “Trump weer in de slachtofferrol duwt”.

Een bijkomend probleem voor de democraten is dat elke aanklacht de inhuldiging en huwelijksreis van Biden dreigt te blokkeren. Democraat Jim Glyburn heeft een speciale oplossing. Hij adviseert dat wanneer Democraten Trump beschuldigen, ze honderd dagen wachten om de aanklacht naar de Senaat te sturen. In die zin is het mogelijk dat Biden president had kunnen zijn zonder afgeleid te zijn.

Op het rechtse Fox News vonden commentatoren zondag en maandag belachelijk. “Het land gaat exploderen”, zei Brian Kilmeid, gastheer van de ochtendshow Fox & vrienden. ‘Je zag wat er gebeurde. Je ziet de woede van 74 miljoen mensen. Goed leiderschap kan helpen om de temperatuur een beetje te verlagen, de bladzijde om te slaan en het land vooruit te helpen. Maar niet Pelosi. Ze beschuldigen hem, wachten honderd dagen … het komt uit Glybers brein. Als je in de wereld van Trump opnieuw wilt mobiliseren en facties van de Republikeinen wilt verenigen, dan heb je dat gedaan. ‘

READ  De tweede mogelijke handlanger van de aanvaller, Nice, werd gearresteerd Nu
Written By
More from Arzu

Star Wars Boba Fed-acteur overlijdt

De Britse acteur Jeremy Bullock is op 75-jarige leeftijd overleden. Boba Fettin...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *