‘Een op de vijf katten lijdt aan coronaziekte in één huis’ | Nu

Als een of meer mensen in een huishouden COVID-19 hebben, is een op de vijf huiskatten (19 procent) waarschijnlijk besmet met het coronavirus. Bij honden komt het in ongeveer 14 procent van de gevallen voor. Dat blijkt uit het onderzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, zei minister Carola Scoutton donderdag. Brief aan het Parlement.

In het onderzoek onderzochten onderzoekers van de Faculteit Diergeneeskunde in Rotterdam, Utrecht en Wageningen 144 katten en 149 honden. Het aantal katten en honden met antistoffen tegen het coronavirus bleek respectievelijk tussen de 28 en 20 te liggen. Dit geeft aan of het dier besmet is of is besmet.

Zes katten en zes honden testten ook positief tijdens het onderzoek. Na drie weken was de infectie in de meeste gevallen verdwenen en werden bijna alle dieren negatief getest.

Belangrijk is dat huisdieren kunnen worden besmet door hun eigenaar. Er zijn geen gevallen bekend van besmette honden of katten die mensen besmet zijn, bijvoorbeeld Minx. Er is (nog) geen bewijs dat honden of katten hun leeftijdsgenoten kunnen schaden.

Het onderzoek is in juli gestart en loopt tot medio 2021.

Het is bekend dat honden en katten corona kunnen krijgen

Het is niet nieuw dat katten en honden ook besmet kunnen raken. Zo maakte het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in mei bekend dat drie katten en een hond besmet waren.

Het aantal dieren bij wie het coronavirus is vastgesteld, is nog erg klein, dus er zijn geen symptomen bekend. Het is bekend dat katten, net als mensen, door infectie luchtwegklachten kunnen krijgen. Dieren kunnen ook maag- en darmproblemen krijgen.

READ  OM: Beste L. In DNA, Schweinningen over de dodelijke stoot in het mes | Huiselijk

Eerder dit jaar meldde het RIVM dat jonge katten ziek werden na besmetting. Het RIVM heeft minder details over honden vrijgegeven, behalve dat dieren mogelijk last hebben van contact met mensen.

Mensen die thuis een zieke hond of kat hebben en in contact zijn geweest met een zieke persoon, wordt geadviseerd om hun huisarts te bellen.

Written By
More from Arzu

VN: Nederland schendt jeugdrechten uit Utrecht zonder nationaliteit | Nu

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (2010) heeft geoordeeld dat Nederland de...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *