‘Een voorhamer voor ondernemers die lang vastzitten’ | Financiën

“Onze boodschap komt naar beneden”, zegt Intrade, een brancheorganisatie voor non-foodwinkels. “Het zou leuk zijn als aanvullende ondersteuning wordt aangekondigd, maar er is geen reden om te juichen totdat de details beschikbaar zijn.”

Retailers hopen binnenkort duidelijkheid te krijgen over de uitbreiding van Corona-ondersteuning. “Elke dag telt. Het nieuwe seizoen staat voor de deur en er worden voorjaarsbenodigdheden aangeboden, maar we kunnen het ons niet veroorloven. De winkels lopen vol met winterartikelen, geen geld. “

Het hart breken

Op een persconferentie waar Rutte aankondigde dat de uitsluiting drie weken zou duren, dacht hij openlijk na over de benarde situatie van ondernemers. “Dit is heel moeilijk nieuws voor ondernemers. De sociaaleconomische gevolgen zijn enorm. “

De premier sprak over de ‘hartverscheurende’ verhalen die hij van ondernemers hoort. “We kunnen niet alle pijn uit alle ondernemers halen, maar we willen zoveel mogelijk bedrijven en banen krijgen door deze crisis.”

Somber

Hans Bischwell, voorman bij ONL Business, is verheugd oog te hebben voor Rutte-ondernemers. ‘Het viel ons toen gewoon op. Dit ontbreekt soms bij eerdere persconferenties. “Volgens ONL is uitgebreide vergrendeling ‘rampzalig voor het MKB’. Fishwell heeft een reeks plannen voor verdere ondersteuning bij het kabinet ingediend.

De ENIGE leider kon het verloop van de Corona-crisis niet garanderen. De uitbreiding van kabinetsondersteuning is een ‘signaal dat het langer gaat duren dan 9 februari’. Het viel Fishwell op dat Rutte zich grote zorgen maakte over de oorsprong van de Britse variant, die zeer besmettelijk was. ‘Ik dacht dat de toon te donker was.’

Het kabinet ontwikkelt de komende dagen een plan voor extra ondersteuning van bestaande maatregelen, waarmee grote delen van de loonkosten en vaste lasten worden gedekt. ‘Er is meer nodig’, zei Rutte. “Het is een kwestie van waardigheid en eenheid.”

READ  Van Kerwen na ontslag tegen Cisnall: 'Het werkte geen meter' | Nu

Avondklok

In de supermarktbranche is er weinig opluchting dat het uitgaansverbod niet direct is opgelegd. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel volgt de situatie op de voet. “We volgen de richtlijnen van de overheid. Als er een avondklok is, in welke vorm dan ook, zullen we met onze leden bespreken wat de gevolgen zullen zijn ”, aldus een woordvoerder.

Winkelketens als Hema, Vipra en Action komen aan bod. Er zijn uitzonderingen. Zo kunnen supermarkten, drogisterijen, dierenwinkels, groothandels en benzinestations open zijn. Dit geldt ook voor de plaatselijke groenteman, slager en bakker. Het BIZ Museum Quarterly in Amsterdam roept het kabinet op om te onderzoeken of bedrijven en corporaties afgelopen voorjaar kunnen terugkeren naar een schitterende sluis. “Ondernemers maakten destijds duidelijk dat vooral veilig en verantwoord inkopen in ongewenste winkels succesvol was.”

Hammer voeten

De ondernemersorganisatie MKB-Nederland zegt dat de langdurige uitsluiting niet verwonderlijk is. “Desalniettemin is de nieuwe verlenging van de lock-out in 3 weken een klap voor veel ondernemers”, zegt president Jaco Vonhof. “Natuurlijk in die sectoren die lang opgesloten zaten, zoals de evenementenbranche, coachingsbedrijven, reisbranche, sportscholen, horeca, culturele ondernemers, retailers en leveranciers.”

In The Telegraph riepen Vonhoff en VNO-NCW-leider Ingrid Tijsen op tot meer overheidssteun voor ondernemers. Ze willen dat de loonkostenvergoeding wordt verhoogd en wordt uitgebreid naar duurzame bedrijven tot grotere bedrijven. Ze voeren verder aan dat kosten niet alleen een probleem zijn, maar ook toenemende schulden.

Enkele maanden gesloten

Ook de horeca vreest de gevolgen. “Over minder dan 11 maanden is de horeca al zeker een half jaar gesloten”, zegt Robert Willemson, voorzitter van Coninglijke Horaca Nederland. “Mensen in de horeca, ondernemers, werknemers en hun gezinnen hebben een gezicht bij ons. Ze hebben het koud, het is eng.”

READ  Supermarktketen zwendel tienduizenden euro's, man opgepakt in Tudingchem (25) | Todinchem

Hij ziet de belofte van extra ondersteuning als een ‘noodzakelijk engagement’. “Als de horeca (zonder deugdelijke bewijzen) opoffert voor de volksgezondheid, moet ook de overheid de portemonnee trekken. Bovenal vervult de horeca een belangrijke maatschappelijke functie.”

Coronavarloff

De bond maakt zich zorgen over de gevolgen van het sluiten van FNV-scholen en thuiswerken. ‘Je ziet veel mensen op hun tandvlees lopen’, antwoordde FNV-leider Han Busker. “Thuiswerken neemt toe, en veel ouders vinden het moeilijk om werk, de zorg voor jonge kinderen en het toezicht op het huisonderwijs te combineren.”

De drie vakbonden, FNV, CNV en VCP, pleiten voor coronalof. Wie huiswerk en huisonderwijs niet kan combineren, kan later verlof opnemen. “Werkgevers kunnen hiervoor door de overheid worden gecompenseerd.”

TFD dagelijks

Elke ochtend het belangrijkste financiële nieuws.

Ongeldig e-mailadres. Bijvullen.

Volgens Hier Ons privacybeleid.

Written By
More from Arzu

Ronald Commonman Club FC Barcelona | Amerikaans voetbal

“Elke coach is op zoek naar mogelijkheden om zijn team in januari...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *