Geforceerd verbergen begint: dit is voor jou

Die en andere regels hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

1) Wanneer en wanneer moet je een mondmasker dragen?

‘Openbare binnenruimte’, dat woord heb je de afgelopen maanden misschien wel eens gezien. Dit omvat alle gebouwen waar iedereen vrij naar binnen mag. Denk aan supermarkten, winkels, bibliotheken, gemeentehuizen, restaurants, cafés, theaters, hotels, musea, bus- en treinstations, luchthavens en benzinestations. Het is waar dat u voor deze gelegenheden een mondmasker moet dragen wanneer u zich verplaatst. Heeft u een vaste zitplaats, bijvoorbeeld een geboekte zitplaats in een hotel-restaurant, dan kan het mondkapje worden verwijderd. Als je eenmaal naar het toilet gaat of om een ​​andere reden, is het mondmasker weer nodig. Over het zitten in wachtruimtes, bijvoorbeeld in Shipol, is op de website van de rijksoverheid niet duidelijk.

In het openbaar vervoer bestond al een dekkingverplichting. Zelfs als u daar zit, moet u het mondmasker blijven dragen.

Met uitzondering van basisscholen is het dragen van een mondmasker in het onderwijs verplicht. Wanneer de leraar of student begint te bewegen, moet het mondmasker worden gedragen.

Voor communicatiebedrijven geldt: Zowel de opdrachtgever als de professional moeten vanaf dinsdag het mondmasker dragen. Dus of je nu naar de kapper gaat of rijles volgt: kap d’r veur.

2) Op wie is de maskerplicht van toepassing?

Iedereen van 13 jaar en ouder. Vanaf die leeftijd kan iemand worden vervolgd.

Er worden uitzonderingen gemaakt voor degenen die door ziekte of handicap geen mondmasker kunnen dragen. Het kan bijvoorbeeld van belang zijn voor mensen met een aandoening aan het gezicht of een longaandoening. Deze uitzondering geldt ook voor degenen die ernstig worden getroffen door het dragen van een mondmasker, bijvoorbeeld door een verstandelijke beperking of een psychische stoornis. Personen die vertrouwen op non-verbale communicatie, zoals liplezen, zijn niet verplicht een mondmasker te dragen. Bij twijfel kunnen officieren of BOA’s om een ​​medische verklaring vragen.

READ  Dertien aanklachten na dodelijke vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland | Nu

Atleten, muzikanten en acteurs zijn niet verplicht om een ​​mondmasker te dragen bij het uitoefenen van hun hobby of beroep.

3) Er worden uitzonderingen gemaakt voor welke kamers of plaatsen?

Gebedshuizen zoals kerken, moskeeën en kapellen. Deze ruimtes worden beschouwd als openbare interieurs, maar hebben een uitzonderlijke juridische positie.

De zogenaamde gesloten ruimtes, zoals kantoren en clubgebouwen, vallen niet onder de dekkingsplicht.

4) Wat is een mondkapje? (Ook: is een spatscherm toegestaan!?)

De Rijksoverheid heeft gezegd dat een mondmasker de neus, mond en kin moet bedekken Op zijn website. Een spatscherm, ook wel een Gezichtsbescherming Deze lichaamsdelen zijn niet volledig bedekt en mogen daarom niet worden gebruikt. Hetzelfde geldt voor sjaals en zakdoeken. Vreemd genoeg is zelfs een bandana (of pufje) niet toegestaan, ook al is het mogelijk om de mond en neus tegelijkertijd te bedekken.

Mondmasker is thuis toegestaan. De regering heeft er een Instructie Zo’n niet-medisch mondmasker gemaakt.

Volgens de regering zijn medische mondmaskers op openbare plaatsen ‘niet nodig’ en worden ze alleen aanbevolen voor gezondheidswerkers.

– Is er een verschil tussen winkels, bijvoorbeeld grootte?

Nee. Retailers kunnen tot 30 november zelf beslissen hoe ze met mondmaskers omgaan, maar omdat advies een verplichting is geworden, is dat niet meer mogelijk.

– Wat gebeurt er als er een overtreding plaatsvindt?

U krijgt een boete van 95 euro, wat niet een geheel nieuw bedrag is. Dit bedrag moet tot nu toe bij elke overtreding van de Corona-regels worden betaald.

– Waarom is de maskerplicht niet eerder ingevoerd?

Omdat het nog niet wettelijk is bepaald. Pas eind oktober werd de COVID-19 Provisions Act, ook wel de Corona Act genoemd, aangenomen door de Senaat. De wet vervangt alle eerder vastgestelde noodbevelen die alleen in tijdelijke crisissituaties van kracht waren.

READ  Nvidia GeForce RTX3060T - Inleiding - Beoordeling

Omdat de coronacrisis langdurig leek te duren, moest deze legaal in een andere as worden geduwd. De verplichting om maskers af te dekken wordt niet gespecificeerd in de Coronawet, maar in het ministerieel besluit van de minister van Justitie en Defensie, Fert Groperhaus. Vorige week keurde het lagerhuis het plan goed.

– Wanneer geldt de verzwijging van aansprakelijkheid?

Minimaal drie maanden, dus tot 1 maart 2021. De overheid kan de maskerplicht indien nodig telkens met drie maanden verlengen. Het hangt helemaal af van de vervuilingscijfers.

Dit eerder gepubliceerde artikel is voorzien van aanvullende details en kan vanwege de actualiteit opnieuw worden gelezen.

Lees ook:
Mondmaskers op school: ‘Begrepen, ik word er soms angstig van’
Volg de laatste ontwikkelingen op ons Corona-blog

Written By
More from Arzu

Marys Elsinga is in de war door de gelijkenis met het personage van Elise Shop

Geen van de slachtoffers vanavond was Mariek Elsinga TV Kantine. Dit seizoen...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *