Geldoman trekt bij Zero de roze trui uit, maar ziet Hindley en Geogen Hart naderen | Nu

Wilco Gelterman trok donderdag de roze trui uit in de Koninginnenrit van de Giro di Italia. De Sunweb-klimmer had in de laatste drie etappes 12 seconden voorsprong op zijn teamgenoot Jay Hindley en 15 seconden op INEOS-rijder Tao Geogan Hart.

De Australiër Hindley won de dag en staat dankzij bonificatieseconden tweede in de ranglijst achter Brit Geocagan Hart. Gelterman passeerde die twee minuten als vijfde.

Joey Almeida heeft de leiding in het algemeen klassement na vijftien etappes in het roze verloren. De Desynink-Quick-Step-rit moest al loslaten tijdens de zeer moeilijke achttiende etappeklim en verloor bijna vijf minuten.

Er wachten nog drie niveaus op de Raiders in Zero. Vrijdag is er een lange vlakke etappe, zaterdag veel klimmen voor Chester en zondag wordt de ronde afgesloten met een persoonlijke tijdtest voor Milaan.

Block Gelterman neemt het heft in handen

In de openingsfase van de 207 kilometer lange Koninginnenrit kwam het team van Gelterman in een stroomversnelling, waardoor een leidende ploeg met tien renners nooit een grote voorsprong kreeg. Op de slotklim, in een stoofpotje van nog geen 25 kilometer lang, werden de overlevenden een voor een gepakt.

Almeida, die de rozet droeg, had het meteen moeilijk in Stelvio en de jonge Portugees moest snel worden vrijgelaten. Sunweb Riders Gelterman en Hindley en Aeneas-duo Geogen Hart en Rohan Tennis: Steeds meer favorieten konden het tempo niet bijhouden totdat er vier man waren.

Gelterman zat toen bijna in een roze trui, maar de andere drie moesten worden vrijgegeven. Hij bereikte de top van de mistige Stelvio met een vertraging van ongeveer 40 seconden.

READ  ADO wijst tegen Heeranveen aan als Kishna, VVV en PEC in balans zijn | Nu

Gelterman houdt het gat constant in de slotklim

Na de landing reed tijdtester Dennis hard op het smalle vlakke gedeelte voor de slotklim, waardoor het interval met Gulderman werd verlengd tot 1.40 minuten. Gelterman lag destijds bijna een minuut voor op Hindley en Geogen Hart. Aan de voet van de 9 kilometer lange slotklim werd Gulderman ingehaald door Bello Bilpauk en Jacob Fuklsang, die aan het einde van de etappe als derde en vierde finishten.

Gelterman wist echter terug te komen op de slotklim en hield het gat lange tijd rond de 1.40. In de slotkilometer verloor hij een halve minuut, maar hij was alleen genoeg.

Zo werd de 29-jarige Weindeler de eerste Nederlandse winnaar in een grote ronde na Tom Dumoulin, die in 2017 Giro versloeg.

Written By
More from Arzu

Boeren uit het hele land op weg naar Den Haag voor een tractorparade | Huiselijk

Van Ten Over weet niet hoeveel boeren er nu onderweg zijn, maar...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *