‘Gigantisch’ koraal ontdekt door het Great Barrier Reef in Australië | Nu

Australische wetenschappers hebben een 500 meter hoog koraalrif ontdekt op het Great Barrier Reef. Overeenkomstig Arc Center of Excellence Coral Studies Voor het eerst in 120 jaar hebben wetenschappers zulke “gigantische” onafhankelijke koralen ontdekt.

Wetenschappers ontdekten de rotsen tijdens een reis van 12 maanden, zo werd woensdag bekendgemaakt. Ze brachten de zeeën van het noordelijke Great Barrier Reef in kaart met 3D-beelden met behulp van een onderwaterrobot (foto).

Het vrijstaande rif, ontdekt door wetenschappers vergeleken met het lemmet van een mes, is meer dan 500 meter hoog. Ter vergelijking: de Eiffeltoren is 324 meter hoog. De bodem van de rotsen is 1,5 km breed en het oppervlak is slechts 40 m onder zeeniveau.


3D-model van ontdekte rotsen. (Foto: Arc Center of Excellence Coral Studies)

Andere onafhankelijke rotsen werden ontdekt in de negentiende eeuw

Er zijn zeven hoge vrijstaande riffen bekend, die allemaal in de 19e eeuw werden ontdekt. “Onze kennis van de oceanen is lange tijd beperkt gebleven”, zegt Wendy Schmidt, medeoprichter van de Schmidt Ocean Company die bij het onderzoek betrokken was. “Dankzij nieuwe technologieën die werken met onze ogen, oren en handen in de diepzee, kunnen we de oceaan verkennen zoals voorheen.”

Het Great Barrier Reef herbergt ‘s werelds grootste koraalrif en vele bedreigde diersoorten zoals de groene zeeschildpad. Volgens wetenschappers is de helft daarvan sinds de jaren negentig koraal Overleden Vanwege klimaatverandering. Dit leidt volgens hen tot een toename van het aantal verstoringen in het ecosysteem, vooral in de vorm van zeewaterverwarming.

READ  Geldoman trekt bij Zero de roze trui uit, maar ziet Hindley en Geogen Hart naderen | Nu
Written By
More from Arzu

Gevangenisstraf voor opstandelingen virusgek: ‘stomme daad’ | Huiselijk

De verdachte in Den Haag werd geïdentificeerd als Gerson P. Hij kreeg...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *