Het kabinet wil het Pfizer-vaccin aan ouderen geven, maar gezondheidswerkers komen nu eerst

De overheid onderzoekt de mogelijkheid om ouderen te vaccineren met het Pfizer-vaccin. De eerste niveaus gaan alsnog naar het onderhoudspersoneel in verpleeghuizen, zei minister Hugo de Jong (Volksgezondheid) donderdag. Hiermee speelt hij in op het nieuwe advies van de Gezondheidsraad, waarin primair staat dat 60-plussers gevaccineerd moeten worden.

De eerste dosis van het vaccin, die maandag door de Europese autoriteiten is goedgekeurd, gaat om logistieke redenen naar de gezondheid. Er is al besloten dat een nieuw advies daar niets aan verandert.

De mogelijkheid om ouderen te vaccineren met het Pfizer-vaccin wordt nu onderzocht. Eerder werd het Moderna-vaccin, dat naar verwachting in januari wordt goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie, gezien als een vaccin voor ouderen. Dit houdt verband met de logistieke uitdagingen van het Pfizer-vaccin.

Het Pfizer-vaccin moet bijvoorbeeld bij -70 graden worden bewaard. Na oplossen is het middel vijf dagen houdbaar. Volgens het kabinet is het makkelijker om centrale injectieplaatsen te openen waar gezonde mensen terecht kunnen, in plaats van vaccins te verdelen onder gezondheidsinstellingen. Op deze manier gaat er zo min mogelijk verloren.

Na het vaccineren van onderhoudspersoneel in verpleeghuizen wil De Jong de volgende bevalling van Pfizer aan ouderen toewijzen. ‘Ik ga de consequenties van het overleg met de uitvoerende partijen onderzoeken’, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Hij verwacht in de eerste helft van januari aanvullende informatie te verstrekken.

De Gezondheidsraad wijst op de risico’s voor ouderen

Volgens de Gezondheidsraad is het Pfizer-vaccin voor ouderen “boven verwachting”. Een nieuw consultatierapport dat naar aanleiding van de goedkeuring van het vaccin in kwestie is vrijgegeven, benadrukt dat besmetting met het coronavirus ernstiger is bij 60-plussers, wat leidt tot ziekenhuisopname en overlijden.

READ  Tottenham is een spel vanaf de eerste prijs in dertien jaar

De raad adviseert daarom het Pfizer-vaccin voor ouderen zoveel mogelijk opzij te zetten. Het advies suggereert dat “een bepaald gebied” van grootte naar onderhoudsmedewerkers kan gaan, waardoor ouderen worden beschermd die op deze manier kunnen worden getroffen en de continu├»teit van de zorg wordt gegarandeerd.

Nederland verwacht van Pfizer 7,8 miljoen coronavaccins. Twee doses per persoon moeten worden beschermd. Omdat Pfizer niet direct meer vaccins kan produceren dan verwacht, krijgt Nederland op korte termijn ongeveer een half miljoen doses. De vaccinatiecampagne begint naar verwachting op 8 januari. De eerste oproepen zullen op 4 januari worden verzonden.

Written By
More from Arzu

Angry Memphis: ‘Hoe kun je zo iemand pijn doen, het is raar’

Memphis Depoy Het is op dit moment niet bekend wat hij zag...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *