Jupiter en Saturnus staan ​​bijna naast elkaar: ‘Er is geluk voor nodig om het te zien’

Theo Jurians, een astronoom aan de Universiteit van Cronington, kijkt naar de lucht terwijl de zon ondergaat. ‘Gisteravond om vijf uur is er in mijn ooghoek in het zuidwesten een oplossing gevonden. Ik zei tegen mezelf: Theo, als er een bok is, heb je geluk.’

‘Het is mogelijk’

Hij reisde vorige week naar het land van andere amateurastronomen. “Het is mogelijk.”

Theo heeft geluk. Er zat 10 minuten lang een gat in het wolkendek. Hij was in staat om het evenement vast te leggen met zijn telefotocamera en erover te tweeten.

Wat is er precies aan de hand?

De aarde, Jupiter en Saturnus draaien allemaal in hun eigen banen rond de zon, maar soms vallen ze met elkaar samen, zei astronoom Lucas Ellerbrook. Eerder deze week. “De planeten lijken dan heel dichtbij, maar in werkelijkheid zijn ze miljoenen kilometers van elkaar verwijderd.”

Dit heet een verbinding. Zo’n verbinding komt eens in de 20 jaar voor met Saturnus en Jupiter. Het ziet er echter niet altijd mooi uit, omdat het ‘s nachts niet altijd gebeurt. Deze keer zal het na zonsondergang zichtbaar zijn. Dit jaar is extra bijzonder omdat deze planeten sinds 1623 niet zo dichtbij zijn gekomen tijdens een fusie. In 1226 komen de planeten op elkaar samen.

Het was meer dan een uur niet bekend en het had natuurlijk niet te bewolkt mogen zijn. Volgens de astronoom moet je een plek zoeken waar niet veel licht is en dan is het goed te zien met het blote oog. Maar ja, die bewolking lijkt roet in het eten te gooien. ‘Als je een vaste hand hebt, kun je die met een telescoop zien. Zelfs de manen van Saturnus en Jupiter zijn op een heldere dag zichtbaar.’ De ringen van Saturnus moeten ook worden gezien.

READ  வாழ்க | Engeland zat allemaal op slot tot half februari | Huiselijk

Vandaag is echt het hoogtepunt. Misschien heb je het gevoel dat je een woordspeling ziet. Bijzonder, want het is voor het laatst honderden jaren geleden gebeurd. De volgende keer dat het gebeurt, is in 2080.

Bijbelse ster van Bethlehem

Jupiter en Saturnus vormen samen wat tegenwoordig Psalmen wordt genoemd, en vormen een grote, heldere ster.

Sommige wetenschappers denken dat dit ook de gebeurtenis is die plaatsvond toen drie wijzen uit het Oosten Jezus vonden. Dus volgens die theorie had de bijbelse ster van Bethlehem eigenlijk twee planeten.

Helaas zal het vannacht bewolkt zijn met een goede kans op regen, aldus Funrader, maar als je vanavond van 17.00 uur tot 18.00 uur naar het zuidwesten kijkt, kun je het zien. “Je moet geluk hebben”, zegt Philip Schaumburgan van het uitvaartcentrum.

Als het de komende dagen te bewolkt is, kunt u het op kerstavond proberen. Het wordt later helderder. De planeten zijn misschien niet meer uitgelijnd, maar ze zijn nog steeds dicht bij elkaar.

“Ik begrijp ook dat dit weer verwarrend is”, zegt Jurians. “Maar we kunnen er zeker van zijn. Gisteren, zo’n 200 meter van mijn huis in Groningen, heb ik het gedaan.”

Jurians zegt dat je naar het zuidwesten moet kijken. ‘Je moet een goede horizon hebben. Als het vandaag niet lukt, moet je de komende dagen alert zijn.’

Written By
More from Arzu

Van Kerwen na ontslag tegen Cisnall: ‘Het werkte geen meter’ | Nu

Michael van Kerwen was vrijdag teleurgesteld door een pijnlijke nederlaag tegen Dave...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *