Kamer bekritiseert ‘Vaccinverwarring’, oppositie Rutte | Nu

De Tweede Kamer is zeer kritisch over de ‘veegvaccinatiestrategie’ van het kabinet. Volgens de oppositie werd Corona-minister Hugo de Jong verslagen. De roep om premier Mark Rutte om meer betrokken te zijn bij de Corona-aanpak wordt steeds luider.

“Dit is geen strategie, het is chaos. Totale chaos”, zei PVV-voorzitter Kirt Wilders dinsdag tegen de Tweede Kamer. “Hoe gaat het kabinet deze enorme storing oplossen”, wil Lillian Marijnisen (SP) weten. Lodwiz Asher (PVDA): “Het is een puinhoop van vaccins.”

Met minister-president Rutte, minister de Jong en minister Tamara Van Ark (Medische Zorg) bespreekt de Tweede Kamer de vraagstukken over de aanpak van vaccinatie door het kabinet.

Nederland is woensdag het laatste EU-land dat begint met de eerste opname en de volgorde waarin de teams aan de beurt zijn, is de afgelopen weken verschillende keren gewijzigd.

‘Er is een probleem met het functioneren van deze minister’

Kritiek op de raad was vooral gericht op de verantwoordelijke minister, De Jong. De minister zei maandag dat GGD’s laat is gevraagd om te anticiperen op de komst van het Pfizer / Bioentech-vaccin. Als dat was gebeurd, was Nederland misschien eerder begonnen met vaccineren, beaamde De Jong.

Volgens Jesse Clover (Cronlinks) gaan “kostbare weken verloren”, en hij verzet zich tegen De Jong. “Er is een probleem met het functioneren van deze bediening”, zei Clover. Wilders zette ook vraagtekens bij het standpunt van de minister van Corona. ‘Je bent niet de juiste man op de juiste plek. Laat iemand anders het doen, iemand kan het.’ Hij gaf zijn hoop op en verklaarde een motie van wantrouwen.

READ  Prato ontwijkt Super Classico voor transfer Feyenoord: 'Verzoek ingewilligd'

Volgens Marijnison verwijzen ambiguïteit en vertraging naar het handelen van De Jong en het kabinet. “We hebben dit eerder gezien bij het ontbreken van veiligheidsapparatuur, testen en bron- en communicatieonderzoek voor gezondheidswerkers.”

De Kamer bekritiseert de afwezigheid van premier Rutte

Hoewel De Jongs kritiek sterk is, is het niet nieuw. De minister van Corona staat al een hele tijd in brand. Nieuw is dat de Oppositie premier Rutte openlijk om meer sturing en betrokkenheid bij dit debat vraagt.

Wilders: “De premier is de afgelopen twee weken volledig afwezig geweest.” Volgens Asher is Rutte “nergens te vinden.”

Clover: “De premier is verantwoordelijk voor dit team. Hoe gaat hij ervoor zorgen dat het niet weer mis gaat?” De premier wil meer zien in de aanpak van het coronavirus. “Ik wil dat de premier de onmiddellijke verantwoordelijkheid neemt voor het vaccin.”

Coalitiepartijen zijn ook belangrijk, maar hebben niets te maken met het naar huis sturen van De Jong. Aangenomen wordt dat de D66-vaccinstrategie de accreditatie van het Astrogeneca-vaccin heeft overschat, en daarom wordt onvoldoende rekening gehouden met de andere standpunten. ‘De minister wedde op een paard, het was het verkeerde paard.’

De VVD vindt dat er veel meer scènes hadden moeten worden ontworpen. Tegelijkertijd is de partij het met het CDA en Kristen Uni eens dat het kabinet hieruit lessen moet trekken om de voortzetting van de vaccinatiecampagne goed te laten verlopen.

Written By
More from Arzu

De tweede mogelijke handlanger van de aanvaller, Nice, werd gearresteerd Nu

De Franse politie heeft 35 mensen gearresteerd in verband met de aanslag...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *