Live: Asher ‘verlegen’ over ontbrekende signalen in supplementen | Huiselijk

Verslaggever Leon Brandzema is ter terechtzitting verschenen. Je kunt zijn tweets onderaan dit artikel lezen.

Asher zegt in zijn onderzoek dat de voordelen er toe doen. Eerder op maandag moesten tienduizenden ouders, zoals voormalig staatssecretaris Eric Vibes en Frances Weeker, zich verantwoorden voor hun aandeel in de affaire, die zijn eigen regering heeft ingehaald.

In het vorige kabinet was Asher minister van Sociale Zaken van beleid en recht op het gebied van kinderopvang (toeslag). Dit omvat wetgeving die ervoor zou zorgen dat de belastingdienst grote sommen geld terugvordert van ouders die kleine fouten maken bij het aanvragen van een kinderopvangtoeslag.

De eerste week van het grootschalige onderzoek naar de uitkeringskwestie zag veel schokkende onthullingen. In de podcast Geur betekent Hermann Stamm en parlementair correspondent Leon Brandzema bespreken wat tot nu toe aan het licht is gekomen:

“Ik realiseer me niet dat er een berg is vol met dergelijk onrecht en lijden”, zegt Assher over het harde herstel dat duizenden ouders heeft getroffen. De Onderzoekscommissie verwijst naar een brief aan Asher over een verwante grootmoederkwestie. De PVDA reageerde door te zeggen dat het geen persoonlijke gevallen kon bespreken. Hij stuurde een soortgelijk antwoord naar iemand die hem erop wees dat er meer gevallen waren.

“Als ik het opnieuw lees, schaam ik me er voor”, zegt Asher over die eerste ‘coole’ brief. “Ik kan me niet mengen in een persoonlijke zaak, wel. Maar nu doet het me zoveel pijn om die brief te lezen. Vooral voor deze grootmoeder, die schrijft over hoe het met haar zoon en schoondochter gaat.”

READ  Antwoorden op de meest prangende coronavragen die u heeft na de persconferentie | Nu

Anders achteruit

Twee voormalige secretarissen van Financiën en Vibes (nu minister van Economische Zaken) kijken in hun onderzoek op verschillende manieren terug op de uitkeringsproblematiek. Asher Vickers wijst erop dat hij niets wil doen aan het drastisch terugvorderen van kinderopvangtoeslagen. Maar zijn opvolger Vibes heeft dat probleem nooit zo serieus ervaren.

The Weekers wezen erop dat hij de kwestie tijdens het onderzoek bij Asher aan de orde had gesteld. Om hier iets aan te doen, moest hij de wet in zijn bediening veranderen. The Weekers presenteerden een memo met de boodschap om persoonlijk aandacht te besteden aan Assher. Maar een paar maanden later kreeg hij een negatief antwoord van Asher’s bediening over het wijzigen van de wet. Weekers: “Ik heb het geaccepteerd.”

Overigens zegt Asher in zijn onderzoek in de memo dat er alleen lastige oplossingen te implementeren zijn, dat er actie moet worden ondernomen tegen schenkingen binnen gezinnen of dat er geen kinderopvangtoeslag mag worden betaald voor kinderopvang binnen de gezinssfeer.

Het is veelbetekenend dat Vibes een heel ander beeld gaf. Hij zei dat hij niet veel aandacht schonk aan de ‘buikpijn’ waarvan hoge belastingambtenaren vorige week zeiden dat het een flinke vergoeding was. “Ik dacht vanaf het begin dat er een groot probleem was met de betalingen voor kinderopvang, maar niet met het proportioneel herstel”, zei Vibes. Hij herinnerde zich een briefje van zijn officieren waarin hij zelf het nummer in de kantlijn had geschreven. Maar voor hem was het ‘geen verwijzing naar buikpijn’. ‘Het leek me meer dan genoeg om me voor het tegenovergestelde te waarschuwen: we waren te zachtaardig.’

READ  NK All Round: Patrick Roast en Jorian Der Morse nemen de leiding na de eerste dag | Skiën

Het probleem is volgens hem dat het bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag voor ouders ‘praktisch onpraktisch’ recht is. “Het is een soort keuze die je moet maken waar je de pas krijgt als je alle vragen goed beantwoordt”, riep Vibes.

‘Maken om’

Vickers vertelde zijn gerechtelijk onderzoek wat hij zag in de belasting- en douane-administratie toen hij in 2010 de functie van staatssecretaris overnam. Dat is niet goed. Weekers noemt de uitkeringssector ‘zielig’. Hij wijst erop dat belastingambtenaren, zoals veel ambtenaren in hun onderzoek vorige week, niet kunnen betalen.

Volgens Weekers was de belasting- en douane-administratie in wezen een ‘incassosysteem’: “het zat in het DNA”. Enkele jaren voordat de Weekers aantrad, werden de voordelen toegevoegd door de introductie van het uitkeringsstelsel. De systemen konden er niet tegen, volgens de VVD zat alles ‘stick and string’ aan elkaar.

Volgens politiek commentator Voter de Winter zijn politieke onderzoeken gevaarlijk voor ministers omdat het verkiezingstijd is. “Daarom waren ze voorgetraind”, zegt hij op de politieke podcast Afhamaran:

Vibes, die vier jaar na de Vickers aantrad, zag aanvankelijk allerlei problemen bij de Belastingdienst. Hij zei dat “een dienst die overweldigd was door allerlei wetten, langzaamaan herstelde. Het hele geroezemoes over fraude was eroverheen gekomen.”

Later deze week zullen er meer politieke onderzoeken komen. Woensdag is het de beurt aan de huidige minister van Medische Zorg Tamara Van Ark als staatssecretaris van Sociale Zaken tot en met deze zomer verantwoordelijk voor de kinderopvang. Menno Snell trad eind vorig jaar af als staatssecretaris vanwege een uitkeringsprobleem. Donderdag vinden de hoorzittingen plaats van minister Wobke Hokstra (Financiën) en premier Mark Rutte.

READ  PSV beschermt de Europese winter met historische zege op Granada | BSV
Written By
More from Arzu

Basakshir stunt tegen United door Fosu-Mensa en Van de Peek, Janet en Lazio | Champions League

Manchester United heeft hun eerste nederlaag geleden na twee overwinningen in de...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *