Poolse demonstranten zeggen: ‘Vraag Pies om vals te spelen’

De Poolse abortuswet staat op de lijst om verschillende keren te worden aangescherpt, voornamelijk onder druk van kerkelijke organisaties. Maar elke keer viel het na massale protesten. Onderzoeken tonen aan Slechts 10 tot 15 procent accepteert aanscherping. De helft van de polen wil dat de wet ongewijzigd blijft, terwijl 30 tot 40 procent wil dat de wet liberaler wordt.

Volgens Krop toont dit de enorme kloof tussen politiek, de katholieke kerk en de werkelijkheid aan. “Zoals in veel Europese landen denken de Polen aan seks. Ze zijn niet te oud om met elkaar naar bed te gaan.”

Volgens Grop worden jaarlijks ongeveer 200.000 abortussen ‘onder de radar’, in privéklinieken, in het buitenland of met drugs uitgevoerd. “Het is lange tijd verboden, dus mensen kunnen doen alsof ze het met de kerk eens zijn, maar de procedure is anders.”

‘Overheid verbiedt ons lijden’

Dat zegt de 28-jarige Patrick Phoksinska. Vanavond maakt hij deel uit van een lokale strijd in zijn geboorteplaats Pelesko-Piala in het zuiden van Polen. Hij noemt het “onbegrijpelijk” dat de Poolse regering en kerk tegen “de vooruitgang van de geneeskunde” zijn. ‘Mijn grootmoeder is bevallen van acht kinderen, van wie er drie stierven voor de eerste verjaardag. Je kunt vandaag bepalen voordat de baby gezond is voordat hij wordt geboren, maar onze regering verbiedt ons dat lijden te vermijden.’

READ  'Gigantisch' koraal ontdekt door het Great Barrier Reef in Australië | Nu
Written By
More from Arzu

‘Hij doet het daar al een tijdje goed’

Vrijdag 6 november 2020 07:12 Trainer John van den Brom FC Het...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *