RIVM over Corona-cijfers: ‘We zijn ver van waar we willen zijn’ | Nu

Voor de derde week op rij daalde het aantal nieuwe positieve coronatests, wel R.I.V.M. Dinsdag bekendgemaakt. Dit betekent echter niet dat het slot kan worden verwijderd. “We zijn nog niet waar we willen zijn”, zegt RIVM’s Raya Timon in een interview met NU.nl.

“We moeten een tijdje volhouden om de infectiedruk te verminderen”, legt Tymon uit. “Vanwege het meer voorspelbare effect van de nieuwe (meer besmettelijke, versie) Britse variant.”

Ze is blij dat de cijfers dalen, wat het gevolg is van opsluiting. Ter vergelijking: in de week van 22 december testten meer dan 80.000 mensen positief op corona. Er waren er vorige week minder dan 30.000.

“Maar ik hoopte dat dit aantal verder zou dalen, en dat was voor ons geen prettige situatie”, aldus het hoofd van het Landelijk Coördinatiecentrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Hij noemt een situatie waarin in november dagelijks ongeveer vierduizend besmettingen worden gemeld. “Binnen een paar weken zagen we het stijgen tot 12.000 meldingen per dag.”

‘We bevinden ons in een gevaarlijke situatie’

Volgens Timon daalt het aantal nieuwe positieve tests om twee belangrijke redenen niet snel. “We zitten midden in de winter. Dan moeten we er alles aan doen om het aantal besmettingen terug te dringen. De meeste mensen doen dat ook. Maar over het algemeen is een goede winter niet genoeg.”

De tweede reden is het gedrag van de Nederlanders. Hoewel velen coronamaatregelen volgen, kunnen we volgens Tymon “het beste doen wat we kunnen”. “De beweging stijgt nu een beetje, maar we bevinden ons momenteel in een gevaarlijke situatie.”

READ  Amy Connie Barrett legt eerste eed af als nieuwe Amerikaanse opperrechter | Nu

Het kabinet Dinsdagavond maakt zij bekend dat de sluis, die uiteraard geldt tot en met 19 januari, met minimaal twee weken wordt verlengd.

Tymon wil het niet bevestigen, maar zegt dat het “weken” zal duren voordat het een niveau bereikt dat het verminderen van de infectiecijfers rechtvaardigt. “Het zal tijd kosten, maar hoe snel het gaat, hangt echt af van ons gedrag.”

Written By
More from Arzu

Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam organiseren handgemaakte crackers | Nu

Inwoners van Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam hebben crackers in huis...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *