Rutte ‘geschokt’ door bedreigingen aan OMT-leden | Huiselijk

“Deze mensen doen goed en belangrijk werk en ze doen het met een goed geweten”, zei Rudd tegen een panel van ministers tijdens zijn persconferentie. De premier zei dat mensen het niet eens konden zijn met hun advies en dat het “goed was om de inhoud te bespreken”, maar dat intimidatie en bedreigingen niet echt mogelijk waren. Cropperhouse veroordeelt ook haatzaaiende uitlatingen.

Meerdere leden van de Explosie Management Commissie (OMT), een organisatie die het kabinet adviseert over het coronavirus, werden onlangs bedreigd. Veel OMT-leden hebben mogelijk hun huis bezocht of brieven met dreigende en dreigende teksten ontvangen.

Dit schrijft Nu.nl op basis van gesprekken met meerdere OMT-leden. Dietric Commerce, dat vrijdagochtend niet meer wil zeggen dan het nieuws klopt, vertelt Nu.nl over de ernstige bedreigingen via sociale media. Soms komen OMT-leden ook naar huis. Volgens hem is “een OMT-lid” beschermd. De commercie wil het niet hebben over permanente beveiliging.

Digitale kruk

Viroloog Marion Coopmans zegt dat ze thuis online bedreigingen en bedreigingsbrieven heeft ontvangen. Een van de online nieuwsberichten heeft een foto van een geluid met de teksten ‘Het is wachten’ en ‘nog’. Deze bedreigingen zijn de reden waarom Coopman in de auto naar zijn werk moet en niet meer in de trein.

Bedreigingen blijven toenemen na een tv-optreden of een interview in de krant. Coopmans overweegt om de media-optredens te stoppen. ‘Het viel ons toen gewoon op. Maar als iedereen stopt met een eerlijk verhaal, is dat ook niet goed. “

Niet alle OMT-leden die met NU.nl spraken, gaven aan geïntimideerd te zijn door bedreigingen. Zo zegt OMT-lid Andreas Vos dat hij brieven heeft gekregen waarin hij een ‘verschrikkelijke aap’ wordt genoemd. Voss zegt dat hij geen bedreiging heeft. ‘Ga terug naar de Duitsers’, zei een andere brief. De brieven die Vos ontving, werden niet per post bezorgd, maar persoonlijk in zijn brievenbus thuis afgeleverd.

READ  Live: in aanmerking komende GPS Turkije hervat na twee rode vlaggen | Motorsport

Bij het RIVM werken veel OMT-leden. Het RIVM wilde niet ingaan op de vraag of de bedreigde leden werden beschermd.

Cropperhaus ziet het als ‘laster’

Minister Fert Gropperhouse beschouwt de intimidatie van OMT-leden als ‘laster’. Hij benadrukt dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid hier een duidelijk beeld van heeft.

Als minister van Justitie en Defensie wordt Gropperhouse op de hoogte gebracht van de dreigementen, maar hij kan er niets meer over zeggen. Hij wijst erop dat voor de bescherming van advocaten, rechters en journalisten het extra geld 55 miljoen euro per jaar bedraagt.

Volgens Cropperhouse is dit nu ook “echt” slecht voor OMT-wetenschappers. “Ze leggen op een goede, begrijpelijke manier uit wat er op tv-shows gebeurt. Het is schandalig dat dit gebeurt.

Written By
More from Arzu

Het Ajax van CL Yardstick: meer waard dan Porto en meer ervaren dan Atlanta | Nu

Ajax begint woensdag na het droomseizoen 2018/2019 en de frustratie van vorig...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *