Spanje kiest voor harde corona-aanpak: regering wil avondklok tot mei volgend jaar | Buitenland

Spanje wil de komende winter met een harde aanpak het coronavirus onder controle krijgen. De ministerraad heeft zondag besloten een avondklok in te stellen voor het hele land, met uitzondering van de Canarische Eilanden, die, als de regering dat heeft gedaan, zal duren tot 9 mei volgend jaar. Dit betekent dat mensen in Spanje niet langer dan zes maanden van 23.00 uur tot 06.00 uur de straat op mogen, behalve voor werk. Er kunnen ook niet meer dan zes mensen deelnemen.
Het bevel tot avondklok is de belangrijkste stap in de nieuwe noodtoestand die premier San Francisco heeft uitgeroepen. Veel deelstaten hebben hiervan vernomen en inmiddels zijn coronabesmettingen in sommige regio’s de afgelopen dagen sterk gestegen. Naast het nationale uitgaansverbod kunnen zeventien autonome regionale overheden individueel optreden, bijvoorbeeld om bepaalde dorpen of steden te vergrendelen. Ze kunnen de avondklok een uur ervoor of erna beginnen of beëindigen.

Vooral in Noord-Spanje maakt Catalonië zich zorgen over de mate van vervuiling sinds Baskenland en zijn omgeving. In het zuiden, op de Canarische Eilanden, is het coronavirus redelijk onder controle. Daarom is de noodtoestand daar niet van toepassing.

Zes maanden

“Experts hebben ons verteld dat we zes maanden nodig hebben voor het einde van de meest schadelijke periode van het virus”, vertelde Sanchez op een persconferentie na de kabinetsvergadering. “Dit is een staatskwestie”, voegde hij eraan toe, eraan toevoegend dat andere partijen hem vroegen om zijn minderheidsregering te steunen. Het Parlement kan om de twee weken stemmen om de noodtoestand te verlengen.

READ  Supermarktketen zwendel tienduizenden euro's, man opgepakt in Tudingchem (25) | Todinchem

Spanje telt nu meer dan 1 miljoen besmettingen, waaronder zondag bijna 20.000 en 34.752 coronadoden. Het besmettingspercentage in het hele land heeft de afgelopen twee weken 361 mensen per 100.000 mensen bereikt, maar er zijn grote regionale verschillen.

Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:

Written By
More from Arzu

NK All Round: Patrick Roast en Jorian Der Morse nemen de leiding na de eerste dag | Skiën

Roast eindigde in 6.15.31 minuten na een zware race. Hiermee was hij...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *