Sudan normaliseert de betrekkingen met Israël | Buitenland

De overeenkomst tussen de landen kwam na de Amerikaanse bemiddeling. De Amerikaanse president Donald Trump sprak vrijdag met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en Soedanese topfunctionarissen.

Tijdens dat telefoontje mochten journalisten het Oval Office van Trump binnengaan. De president kan goed gebruik maken van de nieuwe diplomatieke overwinning. Hij hoopt over anderhalve week herkozen te worden, maar loopt achter bij de verkiezingen.

Sneer Biden

De president noemt zijn politieke rivaal Joe Biden aan de telefoon. ‘Denk je dat Sleepy Joe deze deal had kunnen sluiten?’ Vroeg hij Netanyahu. Trump reageerde direct op zijn eigen vraag: “Ik denk het niet.”

Vertegenwoordigers van Israël en Soedan zullen naar verwachting de overeenkomst over een paar weken in het Witte Huis ondertekenen. Vertegenwoordigers van de landen zullen ook hun toekomstige handelsbetrekkingen bespreken.

Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten liepen eerder dit jaar al voor op Soedan. Trump zei dat ten minste vijf landen dergelijke deals willen sluiten. Hij noemde alleen Groot Saoedi-Arabië bij naam.

Terrorland

Trump wil Sudan nu schrappen van de lijst met landen die terrorisme steunen. Hij heeft hierover ook het Parlement geïnformeerd. De verwachting is dat meer bedrijven daar zaken zullen durven doen als Sudan die zwarte lijst verlaat.

Soedan wordt al decennia lang geregeerd door dictator Omar al-Bashir, maar zijn regime werd vorig jaar omvergeworpen na massale protesten. De nieuwe Sudanese regering stelt 335 miljoen dollar beschikbaar om slachtoffers of hun families van de terreurgroep Al Qaeda te compenseren.

Zesdaagse oorlog

De Arabische natie verklaarde in de vorige eeuw de oorlog aan Israël. Na de Zesdaagse Oorlog in 1967 kwamen vertegenwoordigers van de Arabische wereld bijeen in de Soedanese hoofdstad Khartoem. Daar kwamen ze met hun ‘drie nee’s’: geen vrede, geen erkenning, geen onderhandelingen met Israël.

READ  Trump draagt ​​elektriciteit over aan Biden, rechtszaken gaan door

Palestijnse heersers veroordelen historische maatregelen voor vrede en normalisatie. “Dit is weer een klap voor de ruggen van het Palestijnse volk en een verraad aan de Palestijnse zaak”, concludeerde een hoge functionaris van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Hamas sprak van een “stap in de verkeerde richting”.

Written By
More from Arzu

OM: Beste L. In DNA, Schweinningen over de dodelijke stoot in het mes | Huiselijk

OM vermoedt de 20-jarige Amsterdamse moordenaar De verdachten hebben Janga met één...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *