Trump geeft zijn nederlaag toe: nieuwe president op 20 januari | Buitenland

Trump heeft nooit eerder een duidelijke nederlaag bij een verkiezing toegegeven. In een video die via Twitter werd gepost, was de eerste tweet die hij maakte nadat hij was geschorst, dat Trump de Amerikanen en zijn aanhangers toesprak. Hij noemde de naam van Joe Biden niet.

Dit is een belangrijk keerpunt voor Trump, die woensdag in een toespraak zei dat hij nooit zou opgeven. Maar nadat het Congres de overwinning van Biden officieel heeft erkend, beëindigt Trump zijn gevecht. Hij belooft mee te werken bij de overdracht van macht. “Het Congres heeft het besluit nu aanvaard en op 20 januari zal een nieuwe regering aantreden. Mijn focus ligt nu op een vreedzame, ordelijke en soepele machtsoverdracht.”

De tekst gaat verder onder de video:

“Mijn functie als president is de grootste eer van mijn leven”, heeft Trump in het verleden gezegd. Hij zei dat hij begreep dat zijn aanhangers teleurgesteld zouden zijn, maar voegde eraan toe dat “onze ongelooflijke reis nog maar net is begonnen”.

Trump veroordeelde de gewelddadige aanval van Capitol. “Ik ben boos. De mensen die het geweld hebben gebruikt, zullen ervoor boeten. De indringers van het Capitool hebben de Amerikaanse democratie aangetast.” Trump zei niets over zijn eigen rol.

Ondertussen neemt de druk toe om het presidentschap van Trump te beëindigen. Democraat Nancy Pelosi zegt dat ze Trump de schuld wil geven als haar ministers het 25e amendement niet willen gebruiken. Het amendement beperkt een president van slagen, tenzij hij ongeschikt wordt geacht om zijn werk te doen. De meerderheid in het kabinet en de vice-president kunnen dit uitvoeren.

READ  Wat kan Donald Trump in de toekomst van zijn beschuldiging verwachten? | Nu

Dit zal worden besproken in het kabinet van Trump, maar het is onduidelijk hoe stevig het zal zijn. Vice-president Pence zal dan de laatste dagen het voorzitterschap op zich nemen. Maar adviseurs zeggen dat Pence niet hetzelfde voelde. Pence en Trump kwamen deze week in botsing toen Pence zei dat hij Trump niet kon helpen door te voorkomen dat hij de verkiezingsresultaten herkende.

Twee ministers van Trump zijn inmiddels afgetreden. Minister van Onderwijs Betsy Divos kondigde donderdag haar ontslag aan. De reden zijn de opruiende woorden van Trump om Capitol aan te vallen. In zijn ontslagbrief aan Trump schrijft hij: “Het is heel duidelijk wat de impact van uw retoriek op de situatie was. Dit is een beperkt moment voor mij.”

De tekst gaat verder onder de foto.

De protesten van de volgende dag in de hoofdstad Washington, DC.

De protesten van de volgende dag in de hoofdstad Washington, DC.

Minister van Transport Elaine Chao was eerder afgetreden. Ze is de vrouw van de huidige president van de Republikeinse senaat Mitch McConnell. McConnell riep woensdag zijn Republikeinse tegenhangers in de Senaat op om zich niet te verzetten tegen de verkiezingsoverwinning van Biden.

Written By
More from Arzu

Dit is de Formule 1-kalender voor 2021

Na een bizar seizoen is het bijna tijd om verder te kijken...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *