Trump: ‘Ik verlaat het Witte Huis als Biden meer kiezers heeft’ | Nu

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat hij de macht zal overdragen aan verkiezingswinnaar Joe Biden. “Als ik wist dat mijn tegenstander meer stemmen zou krijgen, zou ik het Witte Huis verlaten”, zei Trump donderdag tegen verslaggevers.

Daarvoor gaf Trump niet expliciet aan dat hij het Witte Huis zou moeten verlaten. Hij weigert echter nog steeds toe te geven dat hij de presidentsverkiezingen heeft verloren.

Joe Biden verzamelde 306 kiezers bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november. Trump kreeg niet meer dan 232 stemmen in het Electoral College. 538 kiezers zullen op 14 december hun stem uitbrengen.

Dat referendum vindt plaats in hun thuisstaat en stuurt de resultaten vervolgens naar de Senaat in Washington. De president van de Senaat en de archivaris moeten uiterlijk op 23 december resultaten behalen.

Trump houdt vol dat er fraude heeft plaatsgevonden

Trump herhaalde donderdag de onbewezen beschuldigingen van massale verkiezingsfraude tegen verslaggevers. Zijn campagneteam, Republikeinen en Trump-aanhangers eisen sinds de verkiezingsdag meer details en hebben 17 rechtszaken aangespannen in verschillende grote oscillerende staten, maar de beloofde overwinningen zijn nog lang niet voorbij.

Hoewel die dingen in detail verschillen, is het uiteindelijke doel voor het Trump-kamp hetzelfde: voorkomen dat staten de definitieve verkiezingsresultaten bevestigen en voorkomen dat democraat Joe Biden door het Electoral College tot president wordt gekozen.

Het energieoverdrachtproces is nu begonnen

Maandag, nadat de Public Service Administration (GSA) had besloten dat Biden de verkiezingen had gewonnen, kon de officiƫle overgang naar de nieuwe regering beginnen, een besluit waarmee Trump instemde.

De GSA-overeenkomst over de machtsoverdracht is van groot praktisch belang voor Biden. Die overheidsinstantie moet toegang hebben tot kantoorruimte, apparatuur en geld om het team van verkiezingswinnaars te betalen. Dat omvat miljoenen dollars.

READ  Waarom kan het Europees kampioenschap cyclocross dit weekend doorgaan?

Het valt nog te bezien of Trump volgend jaar op 20 januari de inhuldiging van zijn opvolger, Joe Biden, zal bijwonen. ‘Ik weet het antwoord, maar ik ga het je nog niet vertellen’, zei de vertrekkende president.

Written By
More from Arzu

Transferstunt Ajax: Internationale Oranjevrouwen Terug naar Nederland

Sherida Spitze keert officieel terug naar Nederland. Ajax heeft het Oranje Dames...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *