Vanavond draaien we de klok op een uur: voor de laatste keer? | Huiselijk

VideoVanavond kunnen we een uurtje slapen, want ons land gaat over op wintertijd. Om 3 uur draaien we de klok naar 1 uur. Dit is wellicht de laatste keer.


Binnenlandse montage


Laatste update:
08:46
Vorig jaar stemde het Europees Parlement voor het afschaffen van de uurwijziging in 2021. Het is echter nog niet besloten of we overschakelen op zomer- of wintertijd.

Winter is de standaardtijd. Op de kortste dag van het jaar, 21 december, ontvangt het licht van kwart voor negen en wordt de zon vier over een half uur. Eind maart staat de klok in alle EU-landen een uur vroeger. Op 21 juni is er om 17.30 uur licht en om 22.00 uur gaat de zon onder. Het zogenaamde zomerseizoen zal beter aansluiten op de uren dat mensen wakker en helderder zijn tijdens de zomermaanden. Dit scheelt elektriciteit omdat het ‘s avonds meer dan een uur duurt.

Storend ritme

Tegenstanders vermoeden dit en velen zeggen dat tijdveranderingen fysiek kwetsbaar zijn: het verstoort de biologische klok. Daarom wordt verwacht dat het resetten van de zesmaandsklok op de lange termijn zal eindigen. De meerderheid van het Europees Parlement wil het vanaf 2021. De EU-lidstaten kunnen beslissen of ze permanent overgaan op zomer of winter, maar het parlement heeft een uitstelregel aangenomen om problemen op verschillende tijdstippen te voorkomen.

Voor wie de koude wintermaanden wil vermijden, lijkt dit veelbelovend: een paar maanden slaap. Professor Rob Henning (Rijksuniversiteit Groningen) onderzoekt het proces achter het speciale mechanisme van slaap en onderzoekt hoe deze kennis kan worden toegepast op een groot aantal ziekten.

READ  Sudan normaliseert de betrekkingen met Israël | Buitenland

De volgende nacht gaat de klok een uur terug. © Thinkstock

Written By
More from Arzu

Antwoorden op de meest prangende coronavragen die u heeft na de persconferentie | Nu

Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jong (volksgezondheid) hielden dinsdagavond een...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *