Verdergaande kersttoespraak: ‘Er moet ruimte zijn voor subtiliteit en gerechtigheid’ | Nu

In de algemene discussie rond coronabesmetting moet er ruimte zijn voor subtiliteit en oorzaak. Dat zei koning Willem-Alexander in zijn jaarlijkse kersttoespraak. Hij sprak zich vooral uit tegen de buitensporige positie en hun sentiment tegen ons.

‘Zelfs de zachtste stemmen zijn het waard om te horen’, was de boodschap van de koning. Het belangrijkste kenmerk van zijn toespraak was vooral gericht op het verenigen van het Nederlandse volk

De koning begon zijn toespraak met verhalen over zijn werkbezoeken dit jaar. Hij sprak over een arts die na een coronabesmetting snel weer aan het werk wilde, een theatereigenaar wiens voorstellingen werden stopgezet en een verpleegster die menselijk contact nodig had.

Raja zegt dat het tegen onze menselijke natuur is om de afstand te hebben die iedereen nu moet doen vanwege de coronacrisis. “We denken dat we alles in het leven kunnen beheersen, maar daar hebben we geen controle over.”

‘Dit is niet de kerst die we hadden verwacht’

Willem-Alexander sprak zijn begrip uit tegenover de mensen die adequate crisis en actie hadden ondernomen. “Aan het einde van een moeilijk jaar was het niet de kerst waarop we hadden gehoopt. We moesten allemaal onze plannen bijstellen. We konden niet verder komen dan we hadden verwacht. Het was een teleurstelling.”

De koning had medelijden met mensen die geen serieuze stelling wilden of wilden nemen in het publieke debat. “Iedereen die onzeker is, kan zoeken naar bepaalde ideeën, beelden en standpunten. Door een bepaald standpunt te kiezen, verduidelijk je de wereld opnieuw. Maar wat als je het niet weet? Bij twijfel? Of misschien van gedachten veranderen?”

READ  Chatte Miland keert in het voorjaar terug met nieuwe afleveringen | Nu

De koning heeft sympathie voor deze geweldige Nederlanders. “Jij bent essentieel. Zelfs de zachtste stemmen verdienen het om gehoord te worden. Scherpe discussies over open meningen of radicale ideeën maken deel uit van een vrije samenleving. Ze zijn essentieel en brengen ons verder. Niemand mag advies zoeken over die ideeën of ideeën.”

‘Mensen zijn niet gemaakt om gehaat te worden’

Aan de andere kant benadrukte Willem-Alexander: “Wij mensen zijn niet gemaakt om elkaar te haten. Een land waar mensen elkaar met een beetje liefde benaderen, een land waar mensen zich ook in tijden van grote onzekerheid thuis kunnen voelen.”

Het is de tweede keer dat Willem-Alexander vanuit zijn woonplaats een kersttoespraak houdt. Vorig jaar koos hij voor de hal van Huiz Ten Posh, dit keer vertelde hij zijn verhaal vanuit de Chinese hal.

Written By
More from Arzu

Politie en oproerpolitie grijpen in na nieuwe onrust in Urg: tien arrestaties | Huiselijk

Video / updateZaterdag was het weer even stil in Urg. Vroeg in...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *