VN: Nederland schendt jeugdrechten uit Utrecht zonder nationaliteit | Nu

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (2010) heeft geoordeeld dat Nederland de mensenrechten van een 10-jarige jongen geboren in Utrecht heeft geschonden.V.N.) Werd dinsdag berecht. De jongen heeft een Chinese moeder, maar stond geregistreerd als kind van een onbekende natie. De groep eist dat hij nu wordt geregistreerd als instabiel persoon of als Nederlander.

De moeder van de jongen kwam in 2004 op vijftienjarige leeftijd uit China voor mensenhandel naar Nederland en werd gedwongen tot prostitutie. In 2008 ontsnapte hij en diende een verklaring in, maar de zaak werd gesloten omdat zijn ontvoerders niet konden worden geïdentificeerd. Haar baby is in 2010 geboren. De moeder staat geregistreerd als “illegale vreemdeling”.

Omdat de vrouw als kind door haar ouders in de steek was gelaten, had ze geen officieel Chinees staatsburgerschap omdat ze de nationaliteit van de jongen niet kon bewijzen. Daarom stond hij in de gemeente ingeschreven als “onbekende nationaliteit”.

De vrouw kon echter ook niet bewijzen dat haar zoon geen nationaliteit had, dus zijn status kon volgens de wet niet worden gewijzigd van “onbekend” in “onstabiel”. Een onstabiel persoon heeft recht op internationale veiligheid.

De Nederlandse wet moet worden aangepast

Het VN-panel roept op tot registratie van de jongen als nog instabiel of in Nederland en tot wijziging van de Nederlandse wet. In september 2016 meldden de VN dat in Nederland ruim dertienduizend kinderen onder de tien jaar bij een onbekend land waren geregistreerd. Gemeld. Gebaseerd op statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dit is de eerste keer dat het panel zich uitspreekt over het recht van kinderen op nationaliteit.

READ  'Tadic trapt Drew uit aanvaller op Anfield, geblinddoekt midden achterin Ajax'

Written By
More from Arzu

‘Aanval PSV is in goede handen bij scouts van Europese topclubs’

Uit Nederlandse ochtenddocumenten blijkt dat de overwinning van PSV op Omania Nicosia...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *