Vrijdag beslist het kabinet over aftreden of door te gaan

Het kabinet spreekt vrijdag over politieke actie naar aanleiding van het rampenrapport over de uitkeringskwestie. Alle vier de coalitiepartijen rekenen op het aftreden van het kabinet, aangezien de slachtoffers zwaar hebben geleden. Maar ze zijn het nog steeds niet met elkaar eens. Omdat de coronacrisis ook aan het werk is. Zij leggen de knoop op de wekelijkse kabinetsvergadering. Tot dan wordt het spannend.

De parlementaire enquêtecommissie had gisteravond nog een commissie van ministers over het lastige rapport over de kinderopvangtoeslag. Minister-president Rutte zei dat de vraag of het kabinet moest aftreden destijds niet aan de orde was. Dit gaat alleen over de wezenlijke kant van de zaak: moet er meer compensatie komen en hoe kan zoiets weer gebeuren? De officiële reactie van de regering zal aanstaande vrijdag worden vrijgegeven.

Offer geen predikant op

Op die dag bespreekt de ministerraad ook de politieke implicaties. Volgens de lokale bevolking waren VVD, CDA, D66 en Kristen Uni het erover eens dat de kwestie van de uitkeringen te groot was om in ieder geval een minister op te offeren. Er is veel gespeculeerd dat minister Vibes zou moeten aftreden omdat hij een sleutelrol speelde als minister van Financiën. Maar dat wil niemand.

De coalitiepartijen staan ​​in dit opzicht op dezelfde lijn: het zet het hele kabinet vooruit of het hele kabinet treedt af. Ook is de race nog niet voorbij. Enerzijds zijn er partijen – en individuele coalitieleden – die menen dat de Corona-crisis een goed functionerend, missionair kabinet vereist. Aan de andere kant is het onrecht op het gebied van de kinderopvangtoeslag zo groot dat het politieke consequenties moet hebben.

READ  Utrecht profileert zich als ‘de grote, sterke, maar glamoureuze snelle verdediger’

Premier Rutte wil dat de VVD doorgaat. Op een persconferentie over het optreden van Corona zei hij dat als het kabinet aftrad en conciërge werd, het in ieder geval niet zou gelden voor het Corona-beleid. ‘Je bent een missionaris, misschien niet officieel, maar mentaal.’ De andere drie coalitiepartijen zien het corona-argument, maar vragen zich af of het kabinet door kan gaan. De lokale bevolking heeft al gezegd dat het zal gebeuren als een van de coalitiepartijen het nodig acht om te vertrekken.

Written By
More from Arzu

Anderson voor de vijfde keer naar de WK-finale

De eerste twee legs van de wedstrijd waren redelijk uit elkaar, maar...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *