Wat kan Donald Trump in de toekomst van zijn beschuldiging verwachten? | Nu

Democraten in het Congres willen woensdag president Donald Trump de schuld geven van zijn rol in de aanslag van 6 januari op Capitool. Wat is de aanklacht, waarom is deze niet gelijk aan de aanklacht en wat heeft Trump in de toekomst?

Historische periode in Amerika!

Je kunt het zeggen. Trump is de eerste president die tweemaal in de Amerikaanse geschiedenis is aangeklaagd.

Presidenten die het een keer doen, zijn zeer zeldzaam. Tot het presidentschap van Trump waren er maar twee: Bill Clinton (1998) en Andrew Jackson (1868). Ze werden uiteindelijk vrijgelaten door de Senaat, net zoals Trump begin 2020 op zijn eerste reis was. Richard Nixon trad in 1974 af voordat het Huis van Afgevaardigden hem aanklaagde.

De Tweede Kamer stemt naar verwachting woensdag van 21.00 uur tot 22.00 uur (Nederlandse tijd) over de aanklacht tegen de huidige president.

Wanneer kan een dergelijke strafrechtelijke procedure worden gestart?

De Amerikaanse grondwet bepaalt dat een president uit zijn ambt kan worden ontheven als hij schuldig wordt bevonden aan “grondwettelijke, omkoping of andere ernstige misdrijven en overtredingen”.

De laatste regel is niet erg duidelijk – omdat ‘ernstige overtredingen’ (Hoge misdaden) Precies? – Maar in principe komt het misbruik van macht.

Waar geven democraten Trump de schuld van?

Er is op dit moment een vergoeding (Laad artikel op). Hij werd beschuldigd van “aanzetten tot rebellie”. Volgens Democraten provoceerde de president zijn aanhangers in een toespraak kort voor de Capitoolstorm.

Hij zou ook de sfeer voor het evenement hebben gecreëerd (die hij nog steeds handhaaft) door maandenlang te beweren dat zijn verkiezingsnederlaag het resultaat was van wijdverbreide fraude door zijn tegenstanders.

READ  Disney + lanceert GroupWatch in Nederland - Beeld en Geluid - Nieuws

“Met dit alles heeft president Trump de veiligheid van de Verenigde Staten en hun democratische instellingen ernstig in gevaar gebracht. Hij heeft de integriteit van het democratische systeem bedreigd, de vreedzame machtsoverdracht verstoord en een andere tak van de regering in gevaar gebracht”, aldus de aanklacht.

Probeer maar op te laden. Leg snel uit hoe dat proces werkt.

De aanklacht kan worden vergeleken met een strafzaak. De Tweede Kamer treedt dan op als officier van justitie: zij beslist over vervolging, stelt tenlastelegging vast en treedt tijdens het proces op als advocaat.

In de Senaat vindt het proces plaats. Het hoofd van het Hooggerechtshof treedt op als opperrechter, maar het is vaak een ceremoniële rol.

Honderden senatoren zijn eigenlijk rechters en juryleden: ze vragen advocaten en verdediging, ze stellen vragen en stemmen uiteindelijk voor veroordeling en veroordeling. Voor een zin is twee derde van de stemmen vereist.

Het belangrijkste verschil met een strafzaak is dat de aanklacht een puur politiek proces is. Het gaat er niet om of het schuldig kan worden bewezen, maar of het senatoren voldoende kan dwingen om voor een straf te stemmen.

Democraat Nancy Pelosi is voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten.


Democraat Nancy Pelosi is voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten.

Democraat Nancy Pelosi is voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten.

Foto: ANP

De eerste stap is dus voor de Tweede Kamer.

Precies. Het onderzoekt of de president de schuld moet krijgen. Getuigen kunnen worden gevraagd en documenten worden opgevraagd (zoals tijdens langdurige hoorzittingen in de aanloop naar Trumps eerste aanklacht).

READ  Het kabinet wil het Pfizer-vaccin aan ouderen geven, maar gezondheidswerkers komen nu eerst

Een dergelijk alomvattend vooronderzoek wordt echter meestal uitgevoerd door de gerechtelijke commissie, wat geen moeilijke vereiste is. Dus laten de Democraten het deze keer vallen: ze geloven dat de aantijgingen tegen Trump duidelijk en bijna impliciet in zijn aantijgingen zijn. Daarom wordt erover gestemd zodra het debat woensdag is afgelopen.

Als een gewone meerderheid akkoord gaat met de beschuldigingen, wordt deze naar de Senaat gestuurd. Gezien de democratische meerderheid in de Tweede Kamer – een (klein) aantal Republikeinen die beweren voor hen te hebben gestemd – is dit vaak het geval.

De voorzitter (in dit geval democraat Nancy Pelosi) is al om negen uur gebeld Kostenbeheerders De te benoemen persoon treedt op als raadsman tijdens de politieke hoorzitting in de Senaat.

Wanneer kan die zaak in de Eerste Kamer worden verwacht?

Dat is nog de vraag. Republikeinen hebben tot eind januari een meerderheid in dat congres, dus de huidige meerderheidsleider, Mitch McConnell, heeft aan het begin van het proces nog veel invloed. Volgens hem had hij op 19 januari, een dag voordat Biden aantrad, gezegd dat hij niet kon beginnen voordat de senaat terugkeerde van het reces.

Democraten zullen eerder beginnen, maar McConnell lijkt op dit moment niet erg geïnteresseerd. De onderhandelingen hierover zijn gaande.

Maar als Trump echt schuldig is en wordt aangeklaagd, zal hij niet langer president zijn! Klopt dit allemaal nog?

Als tweederde van de senatoren Trump veroordeelt, kan hij met extra straffen worden geconfronteerd. Zo kan zijn presidentiële pensioen (ongeveer 000 200.000 per jaar) worden opgeschort. Maar wat nog belangrijker is voor de democraten, is dat hij de politiek niet meer kan betreden.

READ  Ajax-debutant verslaat probie: 'Dit is een begin' | Nu

Een meerderheid van de senatoren is voldoende om die aanvullende sancties op te leggen nadat ze in de Senaat zijn veroordeeld.

Democraten (en sommige Republikeinen) stellen dat het van groot symbolisch belang is om te laten zien dat het Congres nooit een aanval op de wet zal tolereren, zodat toekomstige presidenten niet zullen worden becommentarieerd door de acties van Trump.

Written By
More from Arzu

Geen tijd om te vliegen Verenigd Koninkrijk | Nieuwsbericht

Nieuwsbericht | 20-12-2020 | 00:43 Infectieuze mutatie van het COVID-19-virus verspreidt zich...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *