Woede over Trumps gratie van huurlingen die 14 Irakezen hebben vermoord

Irak heeft met afgrijzen gereageerd op het besluit van Donald Trump. Dinsdag gaf de Amerikaanse president vier mensen gratie voor het vermoorden van ten minste 14 mensen in Irak in 2007.

“Ons bloed is goedkoper dan water”, citeerde het persbureau AFP een vriend van het slachtoffer. Vader van een negenjarige jongen die stierf, Vertelde de BBC: “Mijn leven was weer verwoest.”

Op dat moment werkten alle vier de Amerikanen als privébewakers bij Blackwater. 3 van hen werden veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf en later tot 12 jaar, een vierde straf Voor het leven. In september 2007 ontvingen ze een karavaan met personeel van de Amerikaanse ambassade.

Nadat een autobom was ontploft in een Iraaks politie-rekruteringscentrum in Kishore, Bagdad, werden ze gedwongen te vluchten. Toen een auto kantelde, openden de bewakers van Blackwater het vuur. De autobezitters zeiden zelf dat ze dachten dat ze de aanslag wilden plegen. Zeventien mensen, inzittenden van de auto en omstanders kwamen om en 20 anderen raakten gewond. Veertien van hen zijn volgens de FBI zonder reden doodgeschoten.

Het incident is een van de laagste punten van de Amerikaanse aanwezigheid in Irak sinds de invasie in 2003.

Het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de beslissing van Trump “geen rekening hield met de ernst van de gepleegde misdaden”. Het ministerie riep Trump op om zijn beslissing te heroverwegen.

Slecht voor hoop

“Er zijn natuurlijk veel incidenten in Irak”, zegt Daisy Moore, correspondent van de Arabische wereld. “Denk bijvoorbeeld aan het martelschandaal in de Abu Ghraib-gevangenis. Maar Irakezen kunnen zich dit goed herinneren en deze zaak is een symbool geworden.”

READ  Van Kerwen na ontslag tegen Cisnall: 'Het werkte geen meter' | Nu

Moore zegt dat de beslissing een teleurstelling is voor de Iraakse burgers: “Ze zien het Westen vaak als een plek waar gerechtigheid wordt gedaan, en als dat niet het geval is, zal het hun hoop aantasten.”

Volgens Mohr komt deze beslissing op een heel moeilijk moment. Verschillende Iraakse partijen hebben opgeroepen tot volledige terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak. Het is moeilijk voor de Iraakse regering om het besluit van Trump krachtig te veroordelen. Ze moeten een balans vinden tussen Amerikanen willen en mensen een stem geven voor hun gevoelens. Meer: “De invloed van Iran in Irak speelt een rol.”

Excuses aan bondgenoten

Amerikaanse presidenten hebben de macht om gevangenen gratie te verlenen. Het is gebruikelijk dat ze die macht aan het einde van hun termijn gebruiken. Trump heeft meer dan 60 gratie verleend, maar vooral gevangenen die hem steunen of in zijn eigen kring zitten.

Trump vergaf bijvoorbeeld Paul Manafort, Roger Stone en Michael Flynn, die vier jaar geleden werden beschuldigd van Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Irakezen hebben de verontschuldiging van Trump niet veroordeeld. Een woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties geeft het verkeerde signaal af: “Vergeving draagt ​​bij aan straffeloosheid en kan anderen motiveren om in de toekomst soortgelijke misdaden te plegen.”

De voormalige Amerikaanse generaal Mark Hertling zei op Twitter dat Trump zich zou moeten schamen.

Written By
More from Arzu

Advocatenkantoor in Utrecht doodgeschoten, meerdere kogels | Nu

Een Utrechts advocatenkantoor Maliban, waar onder meer de strafrechters Louis de Leon...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *